BANCI | Analiza

Deficitul bugetar risca sa depaseasca 3% din PIB din cauza majorarii semnificative a salariilor medicilor, avertizeaza economistii ING si BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-21 11:17

Majorarea semnificativa a salariilor din sectorul public de sanatate reprezinta un risc real pentru Guvern ca in 2016 sa ajunga la un deficit bugetar de peste 3%, pragul impus de normele europene, cu toate ca relaxarea fiscala avuta initial in vedere in noul cod fiscal a mai fost ajustata, apreciaza economistii bancilor BCR si ING.

Exista chiar riscul ca agentiile de rating sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei de la stabila, in prezent, la negativa, daca masurile de relaxare fiscala si de crestere a salariilor vor fi adoptate de Parlament, avertizeaza economistii ING.

Partidele politice au ajuns la un consens privind reducerea TVA din 2016 de la 24% in prezent la 20%, mai putin decat 19% cum era prevazut initial, urmand ca din 2017 sa mai scada cu 1 procent. De asemenea, acciza speciala pentru carburanti nu se va elimina de anul viitor ci abia din 2017.

Aceste ajustari vor avea ca efect o reducere de 0,7% din PIB a deficitului bugetar (0,3% din reducerea TVA), estimat de economistii ING la 3,3% din PIB in 2016, ceea ce inseamna o incadrare in limita de 3%.

Totusi, majorarea salariilor din sectorul medical cu 25% anual pana in 2017, cu prima crestere in luna octombrie din acest an, cum s-a anuntat recent, ridica iar riscul ca pragul deficitului de 3% sa fie depasit anul viitor.

ING estimeaza ca impactul majorarilor salariale din sanatate asupra bugetului va fi de 1,7 miliarde lei anual (0,2% din PIB).

Economia are nevoie de investitii, nu de consum

La randul sau, Radu Craciu, economistul-sef al BCR, considera ca “exista un pericol serios ca deficitul fiscal sa depaseasca 3%, afectand stabilitatea fiscala si echilibrele macroeconomice ale economiei romanesti”, intrucat reducerea de TVA ramane ridicata, desi scade la 20% in 19%, iar majorarile de salarii din sistemul sanitar sunt de asemenea importante.

“Economia romaneasca are in continure nevoie de stimulente de crestere, dar nu pe partea de consum, intrucat acesta creste deja destul de puternic. Problema este ca economia tarii nu poate face fata unei cresteri atat de mari a consumului. Riscul este ca majorarea consumului sa determine cresterea importurilor si implicit o crestere a datoriei extern”, spune Craciun.

“De aceea, este important ca economia sa fie stimulata prin investitii, ceea ce nu este cazul pana acum, investitiile publice fiind in scadere pe parcursul ultimilor ani, reflectand inabilitatea guvernului de a cheltui banii publici intr-un mod eficient”, adauga economistul-sef al BCR.

Estimarea economistilor ING si BCR este mai mare cu 1 punct decat cea prognozata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a declarat ca deficitul public va ajunge la 2% anul viitor, in urma masurilor de relaxare fiscala din Codul Fiscal.

El a admis insa ca guvernul nu se va incadra in tinta de deficit structural de 1,2% la care s-a angajat executivul. "Nu ne vom încadra în acea țintă de 1,2%, impactul fiscal", a declarat Teodorovici, citat  de Agerpres.

Mugur Isarescu a impiedicat adoptarea Codului Fiscal

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost prima voce care a criticat masurile de relaxare fiscala avute in vedere in noul Cod Fiscal, intrucat ar putea inrautati din nou indicatorii macroeconomici ai Romaniei, in primul rand deficitul bugetar, cu efecte adverse, precum cresterea costurilor de finantare si a increderii investitorilor.

Guvernatorul a reusit sa-l convinga pe presedintele Iohannis sa retrimita proiectul Codului Fiscal la Parlament pentru a fi modificat, iar dupa o campanie publica intesa a BNR pentru a convinge publicul de importanta mentinerii unor indicatori macroeconomici echilibrati, politicientii au convenit sa faca unele concesii.

Problema este ca intre timp guvernul condus de Victor Ponta a anuntat o alta masura care ar putea afecta serios indicatorii bugetari, dupa cum avertizeaza economistii ING, si anume majorarea semnificativa a salariilor din sectorul de sanatate, care ar putea avea si un efect de domino printre salariatii altor sectoare publice, precum invatamantul.

Comentarii

functionar public
Sa scada salariile medicilor!
Exceptional articol! Pai este evident ca salariile medicilor trebuie scazute drastic sau si mai bine eliminate! Astfel deficitul bugetar va fi zero sau chiar pe excedent, Fitch&Standard&Moody o sa ne dea rating de Elvetia, va scadea TVA la 5%, o sa dispara taxa pe stalp si suprataxa pe benzina, va genera un efect de domino si la alti bugetari si in plus, in mod specific, va diminua numarul pensionarilor neproductivi, va elimina cheltuielile cu medicamentele compensate, va transforma CNAS in cea mai mare banca de credite subprime, va creste siguranta rutiera (dupa ce vor deceda toti vitezomanii), iar beneficiul suprem va fi o specie umana mai viguroasa si mai sanatoasa dupa ce se va curata genomul de toti bolnavii si disfunctionalii ce sunt acum asistati din greu de sistemul medical. Adica va fi o lume de "300". La propriu. 300 de bancheri vigurosi care-si vor de credite toxice pentru castiguri bursiere de 150% anual. ....Ia stai! Nu cumva viitorul a si inceput?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii