BANCI | Ultima Ora

De ce a reusit Polonia sa imprumute de 10 ori mai multi bani decat Romania de la institutiile financiare internationale?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-14 08:32

Conform datelor publicate vineri de catre Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si BERD, Romania a obtinut anul trecut de la cele trei institutii financiare internationale credite in valoare totala de 1,828 miliarde euro, in timp ce Polonia a reusit performanta impresionanta de a imprumuta nu mai putin de 10,998 miliarde euro, adica de 10 ori mai mult.

Institutiile financiare internationale (IFI) au lansat, in noiembrie 2012,  un asa-numit plan de actiune comun pentru stimularea cresterii economice in Europa de Est, prin care s-au anjajat sa furnizeze fonduri de 30 de miliarde de euro pana la finalul lui 2014.

Cum se justifica discrepanta mare dintre resursele absorbite de Romania si Polonia?

O explicatie este oferita de Mihai Tanasescu (foto), vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI): „Polonezii au o metodă diferită de finanţare a deficitului bugetar, prin proiecte, cu bani de la instituţiile financiare internaţionale. Ei nu prea ies pe pieţele de capital, pe când în structura finanţării deficitului Romaniei, rolul acestor creditori internaţionali este destul de redus”.

In acelasi timp, marea noastra problema ramane faptul ca nu avem proiecte viabile pentru a putea fi finantate, asa cum se intampla, de altfel, si in cazul fondurilor europene.

Pe scurt: bani exista pentru finantari, dar nu sunt proiecte!

„Nu avem limite de ţară, putem împrumuta oricât, 1-5 miliarde, condiţia e să avem proiecte eligibile pentru a le putea finanţa. De aceea, mesajul este: aduceţi-ne proiecte eligibile şi vă dăm bani. Resurse financiare exista, dar nu există proiecte, iar desenarea proiectelor e foarte importantă”, adauga Tanasescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii