BANCI | Analiza

De ce a facut Isarescu pe leul, in timp ce Ungaria si Polonia au lasat forintul si zlotul sa se deprecieze masiv?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-02 19:11

Isarescu a fost leul Europei de Est saptamana trecuta: a reusit, prin interventii valutare de aproximativ o jumatate de miliard de euro sau chiar mai mult, conform estimarilor analistilor, sa aprecieze moneda nationala cu 1%, in timp ce forintul a cazut cu 3,8% iar zlotul cu 2,7%. Ca sa nu mai punem la socoteala criza valutara din Turcia, si nici leva bulgareasca, cu cotatie fixa sau coroana ceha, pe care banca centrala din aceasta tara a decis sa o foloseasca din noiembrie anul trecut drept instrument de politica monetara, depreciind-0 masiv pana la 27 de coroane pentru un euro cu angajamentul de a o mentine la acest nivel.

Intrebarea e: de ce nu si-au aparat si celelalte tari monedele nationale? Mai cu seama Polonia, pentru ca stim ca Ungaria are o problema de credibilitate in fata investitorilor.

Premierul polonez Donald Tusk spune ca “zlotul urmeaza tendinta globala, astfel ca interventiile sunt ineficiente. Nu e nevoie de o reactie”. “Daca vom compara situatia zlotului cu monedele altor tari emergente, evident ca deprecierea este, slava Domnului, mult mai mica”, a adaugat el, citat de Reuters.

Banca centrala a Poloniei a intervenit in apararea zlotului in iunie anul trecut, cand acesta a ajuns la 4,3, fata de 4,23 in prezent, precizand ca o va face si in viitor, pentru a nu permite o volatilitate prea mare.

Zlotul polonez a fost puternic afectat de contagiunea pietelor emergente exacerbata de tensiunile politice si programul Federal Reserve de reducere a stimulilor financiari, in contextul in care economia tarii da semne de slabiciune, cu o crestere in jur de doar 1,5% anul trecut, cu toate ca nu a cunoscut recesiunea in ultimii 5 ani de criza din Europa.

La randul sau, premierul ungar Viktor Orban a declarat ca economia tarii sale este intr-o conditie buna, cu surplus de cont curent, deprecierea puternica a forintului fiind cauzata de factorii globali.

"Ar trebui să fim conştienţi că statele nu mai sunt răspunzătoare pentru ratele de schimb ale propriilor monede. Ungaria este în aceeaşi situaţie. Economia este stabilă şi puternică, iar în ceea ce priveşte perspectivele de creştere analiştii străini sunt chiar mai optimişti decât guvernul", a declarat Orban la un post de radio.

Iar viceguvernatorul bancii centrale a Ungariei, Ferenc Gerhardt, a declarat pentru Wall Street Journal ca “ar fi o greseala ca banca centrala sa faca vreo miscare, in orice directie, intrucat lumea este nebuna in acest moment, nu avem de unde sa stim incotro se indreapta lucrurile”.

Ramane, asadar, intrebarea, daca Isarescu a gresit sau nu batandu-se in Romania cu speculatorii care probabil ca au profitat de conjunctura externa pentru a devaloriza leul. Sau mai degraba daca a pierdut sau nu in aceasta lupta.

Comentarii

comment
...
Leul/RON-ul are inca loc de apreciere ... sub 4 lei/Euro. Dar, asta depinde de vointa politica a Statului si de resursele pe care BNR ar fi dispusa sa le consume pentru asta. Rezervele valutare - cele peste 30 mld. Euro - nu sunt mare lucru - se pot cheltui si evapora foarte repede. Trebuie gestionate cu multa grija. N-ar avea rost sa ne indatoram iarasi la FMI, ca in 2009.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii