ASIGURARI | Ultima Ora

Dan Adamescu, Nova Group: decizia ASF de redresare financiara a Astra Asigurari este "nelegala, excesiva si cu depasirea prerogativelor stabilite de lege"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-24 13:57

Grupul de firme controlat de Dan Adamescu (foto), Nova Group, care include Astra Asigurari, Magazinul Unirea sau ziarul Romania Libera, a emis un comunicat in care acuza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca decizia de deschidere a procedurii de redrasare financiara a Astra Asigurari este "nelegala, excesiva si cu depasirea prerogativelor stabilite de lege".

Comunicat al S.C. The Nova Group Investments Romania SA (TNG Romania):

"Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus, deschiderea procedurii de redresare financiară a Societăţii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. (Astra), suspendarea drepturilor de actionar al TNG Romania si numirea a KPMG Advisory ca administrator special este Nelegala, Excesiva si cu Depăsirea prerogativelor stabilite de lege.

Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei.

Astra a solicitat Autoritatii in repetate rânduri sa aibă in vedere acest plan de masuri, insa raspunsul la acest plan de masuri a venit abia dupa deschiderii procedurii de redresare financiara.

In ciuda faptului că implementarea măsurilor propuse prin planul de măsuri incepuse deja, societatea convocând adunarea generală extraordinară a asociatilor la data de 12.02.2014, aspect comunicat către ASF prin rapoartele curente si a adreselor de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendand dreptul la vot al actionarilor, zădărnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social si de satisfacere a necesitătilor imediate de lichidităti ale societătii.

Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiară de la scopul acesteia şi a adoptat această măsură căreia i-a oferit caracter sancţionator si destructiv, cu încălcarea normelor în vigoare.

Încălcând principiile transparenţei şi aplicării unitare, fără să dea efect planului de redresare propus de Societate, aşa cum avea obligatia conform legii, ASF a ales măsura cu cel mai mare efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL).

Controlul pretins inopinat, care a adus la instituirea redresarii financiare asupra societatii Astra, a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei Axa Romania.

In loc sa aprobe achizitia companiei Axa Romania si fuziunea cu societatea Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate, ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive.

Societatea a depus, la data  28.11.2013,  în faţa Autorităţii documentele relevante cu privire la achiziţie, în vederea evaluării potenţialului achizitor şi a proiectului de achiziţie de către ASF. Deşi cadrul legal instituie Autorităţii un termen de 60 zile în care aceasta să se pronunţe pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea a amanat succesiv acest termen pana la data in care a dispus măsura intrării în redresare financiară faţă de Astra.

Încă înainte de data începerii controlului care a dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentantilor ASF era luată, controlul neavând un caracter real si neurmărind adoptarea unor masuri benefice societatii, ci preconstituirea unui înscris pentru a justifica măsura abuzivă hotărâtă încă din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezultă din minuta întâlnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF si in cadrul căreia presedintele ASF aducea la cunostinta reprezentantilor societătii decizia ASF de a institui administrarea specială.

In concluzie, prin acest sir de abuzuri, actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste întărirea financiara a societatii de asigurări. ASF periclitează astfel interesele celor peste 4 milioane de asiguraţi Astra şi se joaca in un mod iresponsabil cu intreaga stabilitate a industriei asigurărilor contribuind la distorsiunea gravă a pietei asigurărilor.

TNG in calitate de actionar caruia i-au fost vatamate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO in ceea ce priveste  proprietatea actionarilor semnificativi, va actiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalitatii si atragerea raspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea ASTRA Asigurari prin adevarate actiuni criminale."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii