BANCI | Ultima Ora

Cursul creste spectaculos, la 4,5239 lei/euro! De ce nu profita Isarescu si de criza din Ucraina, ca si in cazul crizei din Turcia?! Sau a ramas fara valuta?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-20 13:41

Leul s-a depreciat masiv astazi, cu 0,72%, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4,5239 lei pentru 1 euro, fata de 4,4916 lei cat a fost ieri, pe fondul violentelor din Ucraina, dar si a crizei politice locale, apreciaza economistii bancilor.

In aceste conditii, acestia nu exclud deprecierea leului la 4,55 lei/euro (ING) sau chiar 4,6 lei (BCR).  O criza politica si formarea unei noi aliante de guvernare ar putea determina cresterea cursului de schimb la 4,55 lei sau chiar 4,6 lei/euro, apreciau recent economistii bancilor.

Economistii ING considera ca miscarea leului, spre minimele din acest an, este stranie, intrucat in cazul recentei crize din Turcia, BNR nu a lasat leul sa se deprecieze, la fel ca alte monede din regiune.

Guvernatorul Isarescu a explicat ulterior ca abia astepta o astfel de criza pentru a putea vinde in piata, fara a influenta prea mult cursul, excesul de valuta al trezoreriei rezultat in urma imprumuturilor externe si a intrarilor de fonduri europene.

Se pare ca BNR a epuizat rezervele de valuta ale finantelor, astfel ca nu mai poate “profita” si de criza din Ucraina. “Se pare ca banca centrala continua sa fie prezenta pe piata, dar aceasta data intr-o pozitie in care doar tempereaza presiunile de depreciere. Aceasta sugereaza ca leul ar putea sa continue sa piarda teren", apreciaza analistii ING.
 
"Presupusele interventii valutare de anul acesta se apropie probabil de 2 miliarde de euro (vs rezerve valutare in valoare de aproape 33 miliarde de euro), leul se apropie de cel mai scazut nivel al anului in timp ce ratele de dobanda sunt mult mai ridicate decat cele din T4 13. Un asemenea tablou sugereaza ca este posibil ca banca centrala sa isi tempereze controlul asupra pietei valutare iar astfel moneda nationala pare vulnerabila, fiind posibila o noua testare a pragului de 4,5540/EUR", adauga acestia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii