BANCI | Ultima Ora

Cum motiveaza BNR scaderea dobanzii cu o jumatate de punct, la minimul istoric de 4,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-05 15:49

BNR justifica reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 4,5%, un minim istoric, prin diminuarea accentuata a inflatiei, dar si prin faptul ca bancile inca mentin niveluri ridicate ale dobanzilor la credite, in special la cele in lei, impiedicand astfel cresterea creditarii.

Iata ce a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, in briefingul de presa ce a urmat deciziei BNR:

"In luarea deciziei de reducere a dobanzii ne-am uitat mai degraba la evolutia generala a inflatiei care in special datorita efectului de baza va avea o miscare descendenta, sa-i spun semnificativa, desi as putea folosi si alt cuvant, in urmatoarele 2 luni. Ca sa comensurati putin ceea ce as vrea sa spun, uitati-va cum a evolutat inflatia in iulie si august anul trecut, cu cresteri pozitive destul de mari, de 0,6% si 0,7%, iar in septembrie chiar peste 1%. Acum, avand in vedere anul agricol bun sau normal, cum vreti sa-i spuneti, cel putin in iulie si august vom avea cresteri negative ale inflatiei. In consecinta, noi ne asteptam ca saptamana viitoare, cand se va anunta rata inflatiei pentru luna iulie, sa vedem o scadere in jur de un procent. La fel se va intampla si in august, dupa toate probabilitatile, bineinteles. Asadar, la aceasta ne-am uitat, o scadere foarte abrupta a inflatiei, la care ne asteptam, pentru noi nu a fost o noutate, am tot semnalizat acest lucru, probabil ca amploarea scaderilor ce vor urma este ceva mai mare decat prognoza noastra de acum cateva luni."

Comunicatul BNR:

"Cele mai recente date macroeconomice evidenţiază evoluţia inflaţiei în linie cu prognozele anterioare ale băncii centrale, cu perspectiva încadrării acesteia în intervalul asociat ţintei, prin disiparea efectelor statistice ale şocului de ofertă produs în vara anului 2012.

Inflaţia de bază CORE2 ajustată (1) şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85 la sută, comparativ cu 3,03 la sută în luna martie şi 3,25 la sută în luna decembrie 2012. Rata anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a fost de 4,5 la sută în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.

Exporturile nete au constituit motorul creşterii economice în primul trimestru, punându-şi amprenta asupra evoluţiilor favorabile ale producţiei industriei prelucrătoare şi ale contului curent. Se remarcă însă o cvasistagnare a consumului final, în timp ce dinamica anuală reală a împrumuturilor acordate sectorului privat rămâne în teritoriu negativ.

Volatilitatea mai accentuată a apetitului pentru risc al investitorilor şi persistenţa incertitudinilor privind evoluţia la nivel european şi global a activităţii economice au amplificat temporar fluctuaţiile cursului de schimb al leului.

În acelaşi timp, plasarea în perioada recentă a ratelor dobânzilor interbancare şi a randamentelor titlurilor de stat în apropierea sau chiar sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară relevă o consolidare a transmisiei impulsului de politică monetară. Transmiterea acestuia asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile noi în monedă naţională acordate companiilor şi populaţiei rămâne însă relativ înceată.

În şedinţa de astăzi, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evidenţiază în perspectivă un proces de dezinflaţie mai accentuat în perioada imediat următoare, concomitent cu o accelerare a creşterii economice.

În acest context, CA al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,5 la sută pe an de la 5,0 la sută. Astfel, începând cu 6 august 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 7,5 la sută pe an de la 8,0 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,5 la sută pe an. CA al BNR a decis totodată continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

CA al BNR apreciază că există condiţiile necesare pentru continuarea procesului de ajustare prudentă a condiţiilor monetare prin calibrarea corespunzătoare a instrumentelor sale pentru a asigura consolidarea dezinflaţiei, precum şi premisele necesare redresării creditării sectorului privat, refacerii încrederii şi ale unei creşteri economice echilibrate şi de durată.

În plus, perspectiva încheierii unui nou acord preventiv de finanţare externă cu instituţiile internaţionale este de natură să consolideze stabilitatea cadrului macroeconomic şi să impulsioneze ritmul reformelor structurale, întărind astfel rezistenţa economiei româneşti faţă de şocuri externe.

BNR reiterează că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 august 2013. Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 30 septembrie 2013.

(1) Calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii