BANCI | Ultima Ora

Cum explica economistii BCR si ING cresterea PIB-ului la 2,1%, cu mult peste estimari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-15 15:52

Potrivit primelor estimari anuntate astazi de Institutul Naţional de Statistică, PIB-ul real al Romaniei a avansat in primul trimestru cu 0,5% faţă de trimestrul anterior (date ajustate sezonier), conform previziunilor analistilor, care se asteptau la 0,4%. Ceea ce a surprins a fost insa cresterea cu 2,1% faţă de primul trimestru al anului precedent, cu mult peste estimarile analistilor, care se asteptau la un avans anual de doar 0,6%. O revizuire a datelor precedente poate explica aceasta neconcordanta.

Si economistii BCR, cu o estimare a cresterii economice de 1%, au fost departe de cifrele INS. Acestia apreciaza ca motivul evolutiei peste asteptari a economiei se datoreaza consumului privat, stimulat de majorarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor.

Totodată, adauga economistii BCR, este posibil ca exporturile să fi ajutat mai mult creşterea economică faţă de trimestrele precedente, după o performanţă bună a livrărilor de mărfuri către ţări din afara UE (+10,9%).

Rate anuale de creştere de două cifre ale industriei farma (+15,4% în T1 2013), echipamentelor electrice (+16,3%) şi a industriei chimice (+11,1%) au susţinut industria prelucrătoare spre un avans de 6,1% în T1 2013.

„Scenariul de bază pentru anul 2013 este 1,8%, dar vedem şanse bune pentru o creştere economică de peste 2% dacă recolta agricolă va fi bogată iar industria îşi va păstra avântul. Ieşirea României din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene în 2013 şi sprijinirea pieţelor financiare internaţionale de politicile monetare foarte relaxate ale marilor bănci centrale pot duce la o accelerare a investiţiilor străine directe”, apreciaza economistii BCR.

„Un ciclu de relaxare a politicii monetare prin reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară este iminent în următoarele trimestre şi estimăm dobânda la 4,75% în decembrie 2013 şi 4,50% în martie 2014. O reducere a rezervelor minime obligatorii la lei la 10% sau 12% ar putea veni ulterior în semestrul II 2014”, adauga acestia.

La randul lor, economistii ING, care anticipau o crestere anuala de numai 0,7%, considera ca ultimele date trimestriale privind cresterea PIB-ului confirma evolutia buna a productiei industriale si a comertului extern.

Pe de alta parte, ING apreciaza ca datele existene in acest moment indica o crestere anuala a PIB-ului de doar 0,9%, diferenta de pana la 2,1% fiind data de unele ajustari ale datelor precedente. In consecinta, exista posibilitatea revizuirii in sus e estimarii cresterii economice pentru acest an, de 1,6%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii