Cum a ajuns Marius Dunca, patronul unei firme de curatenie (facemcurat.ro) si politruc PSD de la 23 de ani, seful ANPC, fara experienta si studii in domeniu, pentru a face campanie electorala partidului pe seama bancilor
Autor: Bancherul.ro
2014-05-01 15:54
Marius Dunca (foto), 34 de ani, declara, saptamana trecuta, in calitate de sef al campaniei electorale a PSD Brasov pentru alegerile europarlamentare: "Vom promova mesaje pozitive si realiste, despre cum putem face o Romanie puternica in Uniunea Europeana...vom milita pentru crearea de locuri de munca, tema socialista la nivel european." Ieri, in calitate de presedinte al Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), functie daruita in urma cu doua luni de premierul Ponta tanarului arivist politruc exclusiv pe criterii politice, Dunca isi continua campania electorala din sediul ANPC, militand impotriva bancilor.
De la facemcurat.ro la sefia ANPC
Dunca nu are pregatire profesionala sau experienta in domeniul financiar-bancar sau juridic, el fiind inginer mecanic si director al unei firme de facut curatenie, Diamond Cleaning (www.facemcurat.ro). Dunca nu are nici pregatire profesionala sau studii care sa aiba legatura cu protectia consumatorilor, iar experienta in domeniu se reduce la o perioada de 5 luni ca director la Protectia Consumatorilor din Brasov, in 2009, numit acolo, de asemenea, exclusiv pe criterii politice si fara experienta in materie.
A fost numit in fruntea ANPC in februarie in acest an, exclusiv pe criterii politice, dupa plecarea PNL-istului Bogdan Nica, asadar nici macar nu a avut timp sa se documenteze serios cu privire la situatia institutiei de stat si a cauzelor complexe in care este implicata.
Dar cu toate acestea, Marius Dunca a organizat ieri o conferinta de presa in care s-a lansat in acuzatii bombastice impotriva bancilor, mai exact impotriva Volksbank, in cunoscutul stil propagandistic promovat si de predecesorii sai: nenorocitele de banci care-i exploateaza pe oameni, le iau si pielea de pe iei, cu dobanzi si comisioane abuzive. Le dam noi in judecata, le amendam si le executam silit, sa-i protejam pe consumatori. Adica pe votantii nostri, cum ar veni.
Pentru ce este acuzata, de fapt, Volksbank. Istoria comisionului de risc
Cei care au citit stirile din presa pe aceasta tema, stiri care, in principal din lipsa de profesionalism, promoveaza campania electorala a mogulului PSD, fara sa expuna esenta problemei, contextul si pozitia partii acuzate, merita sa afle despre ce este vorba, in realitate.
Volksbank a fost, inainte de criza din 2008, cea mai agresiva banca in vanzarea de credite imobiliare in franci elvetieni (CHF). Doua greseli capitale a facut atunci aceasta banca austriaca, greseli pentru care atat BNR cat si ANPC poarta o vina.
1. Prima greseala a Volksbank
Prima greseala, care a amenintat existenta pe termen lung a acestei institutii de credit, a fost aceea ca s-a concentrat aproape exclusiv pe vanzarea de credite imobiliare: a ignorat, pur si simplu, alte tipuri de credite, precum cele pentru IMM-uri, dar si alte produse esentiale pentru o banca echilibrata: depozite, carduri sau operatiuni bancare, precum transferuri sau plati.
Aici a fost responsabilitatea BNR, care a lasat banca sa se dezvolte astfel, extrem de dezechilibrat. In momentul izbucnirii crizei si prabusirii pietei imobiliare, banca s-a prabusit si doar injectiile de capital de la banca-mama din Austria au mai tinut-o in viata.
2. A doua mare greseala a Volksbank
A doua mare greseala a fost insasi modul de promovare si acordare a creditelor imobiliare in franci. Pentru a vinde cat mai multe credite, banca le-a promovat cu cele mai mici dobanzi din piata, sub 4% (3,9%), dar la care a adugat un comision lunar, celebrul comision de risc, scris cu litere mai mici in reclame. Cu toate acestea, costul total (DAE) al creditelor Volksbank in CHF (dobanda plus comisionul) era printre cele mai mici din piata, daca nu chiar cel mai mic.
Nu i se poate imputa bancii acest lucru, adica faptul ca a recurs la promovare agresiva, poate incorecta, de a-si promova creditele, pentru ca era o practica generalizata, la nivelul si altor banci. Pentru ca in contractele de credit, dupa cum a subliniat recent seful Volksbank, toate costurile erau trecute explicit, la vedere, iar clientul vedea cat are de platit in total.
Nimeni nu poate imputa Volksbank ca a avut contracte ilegale, cu comisioane abuzive, asa cum, probabil, cred multi in prezent, din cauza campaniei agresive dusa impotriva bancilor nu doar de politruci gen Marius Dunca, ci chiar si de ziaristi afiliati politic sau slab pregatiti.
Inca o data: contractele de credit ale Volksbank au fost legale, transparente, clar prezentate, iar comisionul de risc legal, justificat, dupa cum au confirmat si reprezentantii BNR.
Greseala a fost, asadar, nu de substanta, ci de forma, mai exact de denumire a comisionului: comision de risc, si nu de administrare, cum practicau alte banci.
In ce conditii a aparut problema comisionului de risc
Din 2007 si 2008, cand banca a acordat cele mai multe credite, pana in 2010, nimeni nu a contestat comisionul de risc al Volkbank.
Problema a aparut odata cu implementarea OUG 50 din 2010, promovata de ANPC, condusa de membrul PDL Constantin Cerbulescu, si care prevedea ca bancile trebuie sa aiba in contractele de credit doar anumite comisioane, numite exact cum scrie in respectiva lege, ca de exemplu comision de administrare a creditului.
Unele banci aveau prevazute in contracte comisioane de administrare, alte banci aveau in contrate comisioane cu alt nume, precum comision de risc sau de gestiune, desi scopul lor era identic: un cost fix, adiacent dobanzii.
Bancile care aveau in vechile contracte de credit, incheiate in principal in 2007 si 2008, comisioane denumite conform legii din 2010, nu au avut probleme, pe cand altele, precum Volksbank, care avea un comision cu o denumire necorespunzatoare, respectiv comision de risc, au inceput sa se confrunte cu probleme din aceasta cauza.
Pentru a se conforma legii, Volksbank a schimbat denumirea din comsion de risc in comision de administrare. Unii clienti au protestat, ei fiind, de fapt, nemultumiti de faptul ca ratele la credite le-a crescut foarte mult dupa aprecierea puternica a francului in raport cu leul, dupa criza. Avocati agresivi, precum Gheorghe Piperea, au profitat de situatie si a decretat abuziv comisionul de risc, lansand procese colective impotriva Volksbank, cu scopul de a anula comisioanele respective, profitul urmarit fiind mare, in conditiile in care comisionul reprezenta in jur de o treime din costul total al creditului.
ANPC, BNR, ARB, Volkbank - toate au gresit
Si astfel a izbucnit scandalul, in contextul in care ANPC a avut interes politic sa fie de partea alegatorilor iar BNR a tinut capul in nisip, ca nu cumva sa-i fie afectata imaginea.
Iar ARB nu a facut decat sa inteteasca si mai mult scandalul, prin esecul negocierilor cu ANPC iar apoi prin decizia de a mentine costurile creditelor la niveluri ridicate si de a cere, in final, ajutorul FMI. S-a obtinut, pana la urma, modificarea OUG 50 in Parlament, in sensul ca aceasta sa nu se mai aplice contractelor in derulare, ci doar celor noi. Insa raul, adica scandalul, a fost facut deja.
Iar Volksbank nu a fost in stare sa se apere de una singura intr-un mod coerent si hotarat. Banca si-a dovedit neputinta juridica, de imagine si de lobby in acest caz.
Intre timp, clientii Volksbank si avocatul Piperea au inceput sa castige procese impotriva Volksbank, cei mai multi judecatori dand dreptate clientilor, in ciuda protestelor tardive ale reprezentantilor BNR si ai bancilor.
Si in ciuda faptului ca, asa cum am spus mai sus, comisionul de risc nu este cu nimic ilegal sau abuziv: era prevazut in contractele de credit, este justificat, dupa cum confirma si BNR, facea parte din costul total al creditului, care atunci si acum ramane printre cele mai mici din piata.
Bancherii au reusit, in final, sa obtina o promisiune de la Ministerul Justitiei de a se infiinta un tribunal specializat pentru judecarea acestor procese, astfel incat sa se ajunga la o coerenta, avand in vedere ca exista decizii contradictorii pe aceeasi speta. Tribunalul Specializat Bucuresti urma sa functioneze din martie, dar inca nu exista, nici la inceputul lui mai.
Si ANPC a lansat propriile procese in justitie impotriva Volksbank, inca de pe vremea predecesorilor lui Dunca, procese initiate, fireste, in scop populist, unele fiind castigate iar sentintele puse in aplicare.
Aceasta este istoria comisionului abuziv al Volksbank.
Marius Dunca a pus mana pe o paine buna de mancat in campania electorala
Acum, Marius Dunca a vazut ca e o paine buna de mancat din aceste procese pentru campania electorala, astfel ca nu a stat prea mult pe ganduri si a rupt din ea, la doar cateva zile de la lansarea campaniei electorale din Brasov.
Dunca a sustinut, la conferinta de presa de vineri, ca a demarat executarea silita a Volksbank, intrucat aceasta nu a respectat o hotarare judecatoreasca definitiva care obliga banca sa restituie unui numar de 260 de clienti comisionul de risc declarat abuziv si anulat de judecatori.
Comunicatul ANPC despre executarea silita a Volksbank:
"Astazi, 30 aprilie 2014, la sediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a avut loc o conferinta de presa.
Presedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca a anuntat castigarea, definitiv si irevocabil, a unui proces cu o institutie bancara in care au fost implicati 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal, incepand cu data de 21.06.2010 si pana in prezent.
Cei 260 de consumatori au depus reclamatii la nivelul anului 2010, cand Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50 (OUG 50) era in forma initiala si se aplica contractelor in derulare.
ANPC a sanctionat contraventional operatorul financiar-bancar si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal.
Motivul sanctionarii il reprezinta incasarea unui comision de risc care, ulterior datei de 21.09.2010, a fost transformat in comision de administrare.
Operatorii financiar-bancari aveau obligatia de a implementa prevederile OUG 50, din care comisionul de risc nu facea parte, acesta a fost rebotezat in comision de administrare.
Creditele contractate de consumatorii in cauza variaza de la 20.000 euro la 400.000 euro, comisionul de risc/administrare variind de la 0,1 % pana la 0,26%."
Volkbank nu a introdus un comision nou, ci doar i-a schimbat denumirea
Din comunicatul ANPC, prost redactat si confuz, nu se intelege care este vina Volkbank. De fapt, in conferinta de presa, Marius Dunca a spus ca vina bancii este aceea ca a introdus un comision nou, comisionul de administrare, desi OUG 50 interzice introducerea de noi comisioane.
Numai ca banca nu a introdus un comision nou, ci doar i-a schimbat denumirea, conform prevederilor aceleiasi OUG 50, care impune comisioane doar cu o anumita denumire, respectiv de administrare, nu si de risc.
Volksbank spune ca executarea silita e ilegala
Volksbank spune ca executarea silita nu are baza legala si o va contesta. Banca precizeaza ca a castigat patru procese pe aceasta tema cu ANPC, dintr-un total de 5 litigii, iar cel de-al cincilea, pierdut, nu prevede executarea silita.
"Având în vedere că s-a discutat despre un proces-verbal întocmit de ANPC acum patru ani, soluţionat irevocabil acum doi ani şi fără a avea o informaţie clară în privinţa numărului de dosar, am identificat cinci litigii generate de procese-verbale încheiate de ANPC Bucureşti împotriva Volksbank. Din patru dintre soluţiile Tribunalului rezultă foarte clar că ANPC Bucureşti a pierdut. Cea de-a cincea decizie, deşi menţine procesul-verbal încheiat de ANPC, precizează ca executarea sancţiunilor (amendă şi eventuale restituiri de sume) nu are bază legală, întrucât OUG 50 nu se mai aplică din decembrie 2010 contractelor în derulare. Chiar Curtea Constituţională stabileşte foarte clar acest lucru, prin Decizia nr. 228/2007, precizând că o sancţiune aplicată în baza unei legi pentru o fapta dezincriminată printr-un nou act normativ urmează să nu mai fie executată, chiar dacă procedura de executare a acesteia a început", spune Volksbank.
Cine este Marius Dunca: vicepresedintele PSD Brasov de la 24 de ani si administratorul unei firme de curatenie
Marius Dunca, 33 de ani, vicepresedintele PSD Brasov din 2005, a fost numit de catre premierul Victor Ponta, in februarie 2014, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in locul lui Bogdan Nica, care era reprezentantul PNL, partid care s-a retras de la guvernare in urma neintelegerilor dintre Ponta si Antonescu.
Dunca fusese numit, tot de catre Ponta, vicepresedinte la ANPC in mai 2012, inaintea alegerilor din iunie din acelasi an, odata cu numirea lui Nica, care il inlocuia pe Constantin Cerbulescu, reprezentantul PDL, partid care nu mai era la guvernare. Cerbulescu a fost cel care a initiat, in 2010, controversata OUG 50 privind contractele de credit.
In momentul numirii in functia de vicepresedinte la ANPC, Dunca era directorul firmei de curatenie Diamont Cleaning din Brasov (www.facemcurat.ro), functie pe care o detinea din 2006, conform propriului CV.
Inainte de a-si face firma de curatenie, Dunca si-a inceput cariera in politica inca din anul absolvirii facultatii de inginerie mecanica de la Universitatea Transilvania Brasov, in 2004, cand s-a inscris in PSD, atunci avand 24 de ani.
Anul urmator, in 2005, cand avea 25 de ani, Dunca devenea, fulgerator, vicepresedintele PSD Brasov si presedintele organizatiei de tineret, TSD Brasov, functii pe care le detine si in acest moment.
Dunca are, asadar, o expierenta de 9 ani in functii de conducere in PSD Brasov. Intre timp, el a mai fost, in perioada 2006-2007, consilierul unui parlamentar in Camera Deputatilor, iar in 2007-2008 consilier de europarlamentar la Parlamentul European.
In privinta experientei profesionale pentru functia de sef la ANPC, Dunca se poate mandri doar cu o perioada de 5 luni ca director coordonator la Comisariatul judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, in perioada iunie 2009-noiembrie 2009, functie in care a ajus fara sa aibe vreo experienta in domeniu, asadar numire exclusiv pe criterii politice.
In ceea ce priveste studiile de specialitate in domeniul protectiei consumatorilor, Dunca are trecut, in CV, doar doua cursuri de specializare: unul de auditor in domeniul calitatii, si altul de manager al sistemelor de management al calitatii, cursuri sustinute in 2009, pe cand era la Protectia Consumatorilor Brasov, dar fara a se preciza unde si pe ce perioada.
In concluzie, se poate spune ca Dunca este un arivist politic, fara studii (relevante) de specialitate si suficienta experienta care sa-i confere dreptul legitim de a fi seful ANPC.
De altfel, presa a relatat ca motivul numirii lui Dunca la ANPC a fost acela de a ajuta PSD la strangerea fondurilor pentru campania electorala.
Comentarii
cosmingbai brancherule iar ari pe langa glie?!
"Pentru a se conforma legii, Volksbank a schimbat denumirea din comsion de risc in comision de administrare. " Pentru a se conforma legii VB (si BCR si restul gastii de camatari) trebuia sa elimine acel comision din start! OUG 50/2010 interzice modificarile contractuale unilaterale! Dar VB ce a facut ... a ascuns comisionul in alta denumire... deci din comision de risc (cu care se bate prin instante ca cica acopera nu stiu ce risc) l-a denumit in comision de administrare (adica riscul de credit a devenit din pix cheltuiala cu administrarea creditului).... adica a facut in limbaj de specialitate o inginerie financiara-bancara numita "umblat cu cioara vopsita"... La fel si BCR...! Prin urmare toate instantele din tara au considerat comisionul de risc abuziv chiar daca era numit comision de administrare! Se ridica urmatoarea intrebare ... oare comisionul de administrare poate fi redenumit in comision de risc devenind abuziv la randul lui ? De ce un com. de administrare nu este FIX ??? De ce costa mai mult sa administrezi un credit de 1000 RON fata de un credit de 1100 RON ? E exact acelasi cost de administrare (care intre noi fie ... este automata si este electronica!!!!). Minciunica bancherule! Iar vb. prostii prin articole platite de ARB si gasca!!!!
Marius
CR
Volksbank nu a fost data in judecata doar pentru comisionul de risc...o dobanda mascata de altfel. Se pare ca nu ati rasfoit niciodata un contract de credit Volksbank pentru ca ati fi stiut ca acest comision de risc este definit identic cu dobanda. Mai mult de atat daca ati fi analizat cu profesionalism acest comision si istoricul lui ati fi stiut ca valoarea acestuia a crescut pe masura ce dobanda a scazut. Cand dobanda era 4.25%(chf) el se invartea in jurul a 0.1%-0.15%. Apoi au scazut dobanda la 3.99% iar CR a crescut la 0.2-0.26%. Cat despre promovarea acestor credite, a fost nu numai agresiva dar si incorecta 100%, fapt amendat si de CNA prin decizia 368/15.05.2008 http://www.cna.ro/Decizia-nr-368-din-15-05-2008.html...din pacate prea tarziu...raul fusese facut! Dobanda FIXA majorata la putin timp de la semnarea contractelor a fost un alt motiv si dvs stiti foarte bine asta dar "uitati"sa precizati de fiecare data. In timp ce vechilor clienti li se majora dobanda FIXA de la 5.95% la 7.45% noii clienti luau credite cu 5.95%(euro). Bancile au profitat de naivitatea si de lipsa de educatie a romanilor si au facut ce au vrut....asta e trista realitate.
marius abagiu
CR
comision de risc transformat in comision de administrare.....????stie ?????
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Profil
Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%
Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii
Alpha Bank va fi preluata de Unicredit
Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii
Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii
Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii
Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra
Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii
- Credite pentru firme cu garantii InvestEU de la Garanti BBVA
- Aplicatie noua pe iPhone pentru acceptarea platilor contactless in magazine
- CEC Bank are o noua platforma IT de relatii cu clientii (CRM)
- Din aplicatia George BCR se pot plati facturile pentru 350 de firme
- Credite BT Direct in Spitalul MONZA
- Credite fara comision de acordare la Patria Bank si Patria Credit
- Datele personale a 400.000 de clienti BT, actualizate automat
- Din BT Pay se pot face investitii in fondurile BT Asset Management
- CEC Bank isi majoreaza substantial activele, cu 35%
- Solutii pentru a incepe si dezvolta o afacere
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii