BANCI | Analiza

Cum a ajuns a patra banca bulgareasca, Corpbank (KTB), sa fie inchisa temporar, dupa un atac al deponentilor, din cauza viceguvernatorului responsabil cu supravegherea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-27 08:26

O scrisoare anonima publicata de presa din Bulgaria in care se dezvaluia ca viceguvernatorul bancii centrale responsabil de supravegherea bancilor este anchetat pentru abuz in serviciu a determinat un atac al deponentilor la a patra banca bulgara ca marime, Corpbank (KTB), controlata de un mogul local, Tsvetan Vassilev.

In consecinta, in fata sediului central al bancii din Sofia s-au format cozi lungi de oameni speriati care voiau sa-si retraga banii, astfel ca vinerea trecuta banca a ramas fara lichiditati si a oprit operatiunile, iar banca centrala a fost nevoita sa o puna sub administrare si sa suspende platile catre deponenti, timp de trei luni.

In consecinta, cei care aveau depozite si conturi la aceasta banca se vad acum pusi in situatia de a nu mai avea acces la bani.

De ce a ajuns banca bulgareasca in aceasta situatie?

Zvonurile privind certurile intre mogulii care controleaza banca si suspiciunile de coruptie cu implicarea unor politicieni si a unui oficial al bancii centrale a Bulgariei, responsabil cu supravegherea, au dus banca in situatia de a ramane fara lichiditati.

Ivan Iskrov, guvernatorul bancii centrale Bulgariei, a precizat, intr-o conferinta de presa ca atacul deponentilor a inceput dupa aparitia zvonurilor privind certurile dintre actionarul majoritar al bancii, Vassilev, si un al om de afaceri si politician, Delyan Peevsk, care ar avea legaturi de afaceri cu banca.

Cei doi s-au acuzat reciproc de faptul ca ar fi drenat capital din KTB sau au obtinut credite in conditii privilegiate.

Vassilev a declarat ca ceea ce se intampla la KTB este “partea vizibila a unui scenariu atent planuit si pregatit pentru destabilizarea bancii”, fara sa spuna cine ar fi in spatele respectivului plan. El a precizat ca “peste 20% din activele bancii au fost retrase in mai putin de o saptamana”.

Guvernatorul bancii centrale a Bulgariei a mai precizat ca atacul deponentilor s-a intensificat, vinerea trecuta, odata cu aparitia scrisorii anononime privind implicarea in scandal si a viceguvernatorului responsabil cu supravegherea, Tsvetan Gounev, astfel ca KTB a anuntat banca centrala de faptul ca a ramas fara lichiditati.

In scrisoare se arata ca viceguvernatorul responsabil cu supravegherea, Tsvetan Gounev, este anchetat pentru modul defectuos in care a supravegheat o banca, fara sa o nominalizeze. Presa bulgara a aflat insa ca este vorba de KTB, intrucat procurorii au descins la sediul bancii pentru a confisca documente in cadrul anchetei.

Banca centrala a Bulgariei a confirmat, intre timp, faptul ca Tsvetan Gounev era anchetat iar acesta a intrat apoi in concediu.

KTB este a treia banca din Bulgaria dupa valoarea activelor, de 6,74 miliarde leva (3,43 miliarde euro) si cea mai mare institutie cu capital autohton, fiind listata la Bursa din Sofia.

Tsvetan Vassilev are controlul bancii KTB, cu putin peste 50% din actiuni, iar fondul de investitii din Oman are 30% din capital, restul actiunilor fiind detinute de fondul rusesc VTB Asset Management.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii