BANCI | Interviu

Criza francilor elvetieni: bancile si ministrul Finantelor se intalnesc pentru a gasi o solutie; FMI accepta legea falimentului personal, guvernul sustine programul "Scade rata", legea Birchall nu mai e de actualitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-09 15:25

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat astazi intr-o conferinta de presa alaturi de premierul Victor Ponta, la Parlament, ca la 6,30 se intalneste cu opt banci care au acordat credite in franci elvetieni pentru a gasi o solutie de compromis pentru usurarea poverii celor care detin astfel de imprumuturi, dupa aprecierea puternica a cursului CHF in ultima perioada.

"Astazi dupa 6,30 voi avea o intelanire cu cele 8 banci pentru a identifia variantele pe care le propunem pentru iesirea din aceasta criza. Solutia o veti afla maine in Parlament, cand voi participa la sedinta Comisiei de buget", a precizat Valcov. Maine la comisia parlamentara este invitat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Declaratia a fost facuta in timp ce parlamentarii din Comisia de buget finante si banci din Camera Deputatilor discutau, cu usile inchise, fara accesul presei, cu reprezentantii FMI, proiectul de lege sustinut de deputata PSD Ana Birchall privind conversia creditelor din franci in lei la un curs de aproximativ 3 lei pentru 1 franc, o medie intre cursul de acordare, de 2 lei, si cel din prezent, de 4 lei.

Proiect care pare sa fi fost tras acum pe linie moarta, dupa ce guvernul s-a inteles cu FMI sa aplice cele doua alternative la criza francului elvetian: legea falimentului personal si programul "Scade rata".

Guvernul nu a discutat cu FMI legea conversiei creditelor in franci, sustine legea falimentului personal si "Scade rata"

Premierul Victor Ponta a declarat, la conferinta de presa de astazi de la Parlament, ca guvernul nu a abordat cu FMI problema conversiei creditelor in franci la un curs mai mic.

"Nu am discutat cu FMI aceasta problema, pozitia guvernului o cunoasteti", a spus Ponta, la intrebarea pusa de Bancherul.ro.

Guvernul a sustinut ca solutie pentru rezolvarea acestei probleme programul "Scade rata", vechiul program "Electorata", care prevede acordarea unui credit fiscal in vederea reducerii ratelor lunare la credite pe o perioda de 2 ani.

Pe de alta parte, presedintele ANPC, Marius Dunca, a declarat public ca sustine legea Birchall, desi in acelasi timp institutia statului responsabila cu protectia consumatorilor pregateste un proiect de lege pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei europene nr.17 care prevede conversia creditelor in valuta la cursul din momentul conversiei, nu unul mai mic sau din momentul acordarii creditului.

Ponta a mai precizat ca "sustin si legea de protectie a debitorilor prin legea insolventiei", o lege cu care FMI pare a fi acum de acord, dupa cum a declarat, cu putine momente in urma, deputatul PSD Stefan Viorel, presedintele Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, dupa discutiile cu delegatia FMI.

Acesta a precizat ca reprezentantii FMI sustin o solutie de compromis intre banci si clientii cu credite in franci, mediata de BNR, solutie prezentata recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Problema este ca o astfel de solutie este greu de gasit si cere timp, permitand politicienilor si avocatilor sa mearga inainte cu propriile variante de ajutorare a clientilor, fie printr-o lege fie in instante.

De altfel, deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante, a declarat, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca in opinia sa criza francilor elvetieni trebuie rezolvata printr-o lege adoptata de Parlament.

In acelasi timp, clientii care au dat bancile in judecata si-au intensificat in ultimele zile manifestatiile de protest in strada.

Legea Birchall, doar daca bancile si BNR nu se inteleg cu clientii

Deputatul PSD, Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, a declarat pentru Bancherul.ro, cu putine momente in urma, ca situatia sta in felul urmator:

"Nu insistam ca legea de conversie a creditelor sa fie adoptata orice ar fi, scopul nostru estre ca problema sa fie rezolvata intre banci, BNR si clienti. Doar daca nu se va gasi o solutie amiabila, atunci venim noi cu solutia administrativa".

"Delegatia FMI ne-a precizat ca sistemul bancar poate absorbi fara probleme, daca este de buna credinta, povara clientilor cu franci elvetieni, sistemul bancar romanesc fiind cel mai putin afectat de aceasta problema, fata de alte tari vecine, precum Polonia sau Ungaria".

"Asteptam ca maine BNR sa ne prezinte raspunsurile la intrebarile pe care le-am trimis saptamana trecuta privind solutiile practice gasite pentru usurarea poverii celor cu franci elvetieni".

"Intre timp se lucreaza si la solutii alternative, precum falimentul persoanelor fizice, cu care FMI spune ca este de acord, cu conditia sa nu se aglomereze instantele de judecata daca apar prea multe cazuri."

"Maine vom lua in discutie si vechea Electorata, noul program Scade rata, o alta solutie pentru ajutorarea clientilor bancilor".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii