BANCI | Ultima Ora

Creste tensiunea dintre bancile straine si autoritatile din Ungaria: guvernatorul bancii centrale face declaratii populiste, sugerand ca 4 mari banci straine ar putea parasi tara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-27 15:50

Tensiunea dintre bancile straine si guvernul ungar condus de Viktor Orban si prienenul sau numit la conducerea bancii centrale, Gyorgy Matolscy (foto), este pe cale sa atinga cote alarmant de ridicate in urmatoarea perioada, dupa ce acesta din urma a declarat ca bancile straine au abuzat de pozitia lor dominanta in acordarea de credite in valuta iar patru mari banci straine se vor retrage din tara in urmatorul an si jumatate.

“Pozitia bancii centrale a Ungariei este clara: bancile au abuzat de pozitia lor dominanta”, a spus Matolcsy, la televiziunea maghiara HirTV, citat de Reuters. El a precizat ca atat din punct de vedere moral cat si economic este inacceptabil ca bancile sa profite de puterea lor pentru a modifica unilateral contractele de credit.

Seful bancii centrale a precizat ca intrucat Curtea Suprema din Ungaria nu a clarificat aceasta problema, trebuie adoptata o lege in acest sens.

Curtea Suprema a decis anterior ca imprumuturile in valuta sunt legale iar clientii trebuie sa suporte riscurile aferente deprecierii forintului in raport cu francul elvetian sau euro.

Judecatorii nu s-au pronuntat insa in privinta transparentei contractelor de credit si a modificarilor unilaterale ale acestora, precum cresterea dobanzii.

De ce isi permite guvernatorul bancii centrale sa faca declaratii populiste?

Pe de alta parte, Matolcsy a mai declarat, in acelasi interviu televizat, ca nu mai putin de 4 dintre primele 8 banci straine din Ungaria vor parasi tara in urmatoarele 18 luni. Suna putin socant, nu-i asa?

Pentru cunoscatorii politicienilor unguri insa, foarte populisti, este doar o declaratie politica.

Ceea ce este insa, ingrijorator, este ca aceasta vine din partea sefului bancii centrale si nu a unui politician, chiar daca, dupa cum se stie, Matlolcsy este prietenul lui Orban si fost ministru al Economiei in guvernul acestuia, care se pregateste de alegeri in prima parte din 2014.

Matolcsy nu a dat prea multe amanunte despre retragerea bancilor, nementionand niciun nume, preferand insa sa le acuze ca nu mai acorda credite, asadar nu ajuta economia.

Adica vechea placa populista cu nuanta comunista, fecvent auzita si in Romania, potrivit careia bancile trebuie sa ajute economia si populatia acordandu-le credite.

De ce nu pot fi acuzate bancile ca nu dau credite

Se ignora astfel, intentionat sau nu, faptul ca o banca este o firma privata, asadar libera sa faca ce vrea cu banii sai, bani care, de altfel, nici nu-i apartin, majoritatea fiind fie ai deponentilor, adica cei care au depozite, fie ai investitorilor (actionarilor).

Se ignora, de asemenea, si faptul ca o banca traieste in principal din credite, pe langa alte servicii, precum platile, asadar primul interes al unei banci este sa acorde credite.

Dar o banca nu poate fi fortata sa acorde credite asa cum vor politicienii sau clientii, ci doar cum crede singura ca este de cuviinta si prudent, conform normelor bancii centrale, pentru a nu risca banii deponentilor.

Caracterul populist al declaratiei sefului bancii centrale a Ungariei este subliniat si de precizarea, cu parfum nationalist, potrivit careia ar dori ca bancile locale sa detina ponderea majoritara in sectorul bancar din Ungaria.

In prezent, bancile straine detin o cota de 58% din activele bancare din Ungaria, restul de 42% din piata apartinand institutiilor financiare locale, banca maghiara OTP Bank fiind, de altfel, si cea mai mare banca din tara.

Principalele banci straine din Ungaria sunt cele austriece, Erste Bank, Raiffeisen, UniCredit, banca belgiana KBC Group, cea italiana Intesa, americanii de la General Electric Bank.

Statul ungar mai detine doua banci mari: MKB Bank Zrt. Si MFB Zrt.

Matolcsy a mai spus ca se asteapta ca locul marilor banci straine care se vor retrage din tara sa fie luat de bancile mai mici sau de altele noi care vor intra in tara.

Pana acum, nicio banca straina nu a confirmat ca are intentia de a se retrage din Ungaraia, iar altele au spus ca nu au niciun motiv sa faca acest lucru.

Comentarii

Daniel
De ce nu?
More Power to OTP! :) Nu este in interesul U.E. sa penalizeze Ungaria sau o marginalizeze. Ungurii joaca tare si, aparent, Bruxelles-ul nu ii va contra-ataca!

niculescu marioara
banci
guvernul ungar isi apara cetatenii in fata lacomiei bancilor.sa speram ca asa va fi si in romania.

nicu
dansii
Guv. ungar isi apara bancile unguresti si economia proprie. Cetatenii ... sunt un activ colateral.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii