BANCI | Ultima Ora

Creditele UniCredit Tiriac Bank, in scadere cu o jumatate de miliard, din cauza cererii apatice. Banca a pierdut depozite de 1,5 miliarde lei in primul trimestru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-12 17:07

UniCredit Tiriac Bank a pierdut in primele trei luni ale acestui an depozite ale clientilor in valoare de 1,5 miliarde lei, in timp ce portofoliul de credite s-a subtiat cu o jumatate de miliard de lei, din cauza "cererii apatice", dupa cum mentioneaza banca. Aceasta a raportat un profit net de 72,1 milioane lei, dupa o pierdere de 118 milioane lei in trimestrul anterior.

Intr-un comunicat, banca spune urmatarele: "Profitul net consolidat dupa interesul minoritar al UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing a crescut cu 18% in primul trimestru din 2014 comparativ cu intervalul similar al anului trecut, pana la 72,1 milioane lei (16,0 milioane euro).

Veniturile operationale au atins nivelul de 375 milioane lei (+0,5% comparativ cu primul trimestru din 2013), fiind sustinute de cresterea cu 9% a veniturilor nete din comisioane si de evolutia pozitiva a veniturilor obtinute din tranzactionare.

Cheltuielile operationale s-au plasat la 178 milioane lei, in urcare cu 4%, ceea ce a condus la obtinerea unui profit operational de 197 milioane lei, in scadere cu 2,5%.

Provizioanele aferente riscului de credit au inregistrat o scadere de 11%, pana la 112 milioane lei."

Banca mai precizeaza ca "indicatorii financiari, calculati dupa interesul minoritar, reflecta o evolutie pozitiva in primul trimestru: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins nivelul de 10,0%, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 1,1%.

Raportul dintre costuri si venituri a fost 47,4%, in scadere cu 1,3 puncte procentuale fata de finalul anului 2013.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilant a crescut fata de finalul anului 2013, atingand nivelul de 10,7%."

Volumul de credite al UniCredit Tiriac, in scadere cu 2,5%, din cauza cererii "apatice"

Volumul activelor UniCredit Tiriac a fost de 25,9 miliarde lei (5,8 miliarde euro) la 31 martie 2014.

Banca mentioneaza ca portofoliul de credite s-a restrans cu 2,5% fata de finalul anului 2013, pana la 18,3 miliarde lei (20,4 miliarde lei incluzand creditele externalizate), influentat de "cererea de credit apatica la nivelul pietei."

Banca a pierdut credite de o jumatate de miliard de lei in primele trei luni ale acestui an, volumul acestora fiind, la finalul anului trecut, de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate).

Volumul veniturilor generate de facilitatile de credit dedicate proiectelor cu finantare nerambursabila (europeana si nationala) a crescut cu peste 50% in primul trimestru al anului 2014 fata de valoarea inregistrata in perioada similara din 2013 (de la 1,7 milioane lei in primele trei luni ale anului anterior, la 2,6 milioane lei in trimestrul intai al anului 2014), in conditiile in care a crescut si volumul utilizarilor de credite (pana la 330 milioane lei fata de 276 milioane lei), arata banca in comunicat.

Depozitele, in scadere cu 1,5 miliarde lei

Depozitele atrase de la clientela s-au plasat la 13,6 miliarde lei la finalul lui martie 2014, precizeaza banca. Este vorba de o scadere semnificativa, de 1,5 miliarde lei, fata de finalul lui 2013, cand valoarea depozitelor era de 15,1 miliarde lei.

In consecinta, raportul dintre credite si depozite a crescut iar la 135%, dupa ce la finalul anului trecut scazuse pana la 124%.

Banca sustine ca se situeaza cu mult peste limitele impuse de Basel III, atat in ceea ce priveste rata adecvarii capitalului (14,12%), cat si rata fondurilor proprii de nivel I de baza (13,5% versus 4,5% nivelul reglementat).

UniCredit Tiriac Bank a incheiat primul trimestru cu un numar de 188 de sucursale, mentioneaza banca, numar neschimbat fata de finalul lui 2013. Pe parcursul anului trecut, banca si-a diminuat reteaua cu 20 de unitati, de la un total de 208 unitati cat avea la finalul lui 2012.

Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, a explicat, pentru Bancherul.ro, de ce a luat decizia de a inchide 20 de unitati pe parcursul anului trecut: „au devenit neprofitabile, adica nu au obtinut venituri care sa acopere macar cheltuielile operationale” (vezi aici interviul).

Contextul de piata ramane dificil pentru mediul privat, in conditiile in care evolutiile pozitive de la nivel statistic nu se reflecta inca intr-o maniera similara in activitatea companiilor si in bugetele gospodariilor. Desi ramane la un nivel modest, estimam o usoara crestere a apetitului pentru credit in perioada urmatoare. Pentru restul anului 2014 vestile bune ar putea veni din zona finantarilor cu fonduri europene si a marilor proiecte de infrastructura” a spus Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank, citat in comunicatul bancii.

Comentarii

F. Zainescu
si va mai pierde ...
si cine e de vina??? ca si client (deocamdata) al bancii sunt profund dezamagit de serviciile lor ... si de modalitatea prin care si-au forteaza clientii care au credite sa accepte celebrele comisioane de administrare .... pt care ii actionez in instanta ... si se pare ca nu sunt singurul care isi va muta conturile si depozitele de la ei ...

Stefania Tode
Incompetenta !
In calitate de fost client! "Colaborarea" cu UNICREDIT TIRIAC BANK a fost o experienta pe care nu o doresc nimanui...Numai angajati incompetenti, ca sa incep cu o concluzie! UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing, doua entitati care in tandem, pentru un singur serviciu percep doua comisioane.Ce mi-au administrat? Pai va spun ca de 5 ani, numai nervi, dezinformare si rea vointa.Sunt in pierdere??? Eu sper sa ajunga cat de curand in picaj!!!!!!!!!!! Ii voi actiona in instanta si nu numai pentru prejudiciul material, cat si pentru cel moral.Este inadmisibila incompetenta angajatilor bancii, asta daca ai o conversatie telefonica, daca esti face to face, la birou, atitudinea acestora superioara si aroganta, te dezgusta de-a dreptul.Traim in Romania, ok....dar cu ei ce facem?

robert
banca cu cei mai penibili angajați
mi-au blocat contul pentru inactivitate, ii sun sa văd ce se poate face sa îl deblocheze îmi spune tanti mita ca am contul blocat de către instanță deoarece am datorii (asta o știa fără sa îmi ceara date de identificare deci neștiind despre ce cont e vorba, având de asemenea o aroganta de nedescris. în cele din urma nu a făcut absolut nimic, ne-am luat la revedere și asta a fost. Niște ratați penibili!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii