BANCI | Ultima Ora

Continua demonizarea bancilor: premierul ordona ANPC publicarea unui raport despre amenzile date bancilor iar senatorul PNL Florin Citu anuta ca Guvernul pregateste o taxa bancara (actualizat: Guvernul respinge ideea taxei bancare)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-31 12:22

Dupa ce prim-ministrul Mihai Tudose si l-a luat drept consilier onorific pe avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor si cu oponii radical-extremiste impotriva sistemului bancar si BNR, a inceput o campanie populista de denigrare a sistemului bancar, probabil cu scopul de a impune acestora noi taxe necesare pentru acoperirea deficitului bugetar in crestere.

In capcana intinsa de premierul Tudose a picat, intentionat sau nu, si senatorul PNL Florin Citu, fostul bancher la ING amendat de BNR si dat afara din banca pentru ca ar fi participat, in timpul crizei de la finalul lui 2008, la un atac speculativ de curs valutar impotriva leului, care a declarat ca guvernul pregateste o taxa pe banci, cum au procedat si alte tari, precum Austria sau Ungaria.

Dupa primul asalt impotriva sistemului bancar initiat la inceputul lunii de ministrul Finantelor, Ionut Misa, care a declarat ca 70% dintre banci nu platesc impozit la stat, urmat de declaratiile surprinzatoare ale premierului Tudose, ca o banca i-a luat comisioane de 500 de dolari, motiv pentru care a refuzat sa-si incaseze salariul pe card, premierul a continuat ieri campania de demonizare a bancilor, cerand ANPC sa publice un raport privind rezultatele controalelor la acestea.

ANPC, fiind in subordinea Guvernului, s-a executat imediat si a publicat, pe site-ul propriu, un raport cu controalele facute la banci in perioada 2016-2017, dar din care nu rezulta ca ar avea loc vreun fenomen deosebit de nerespectare de catre acestea a legilor privind protectia consumatorilor, comparativ cu anii precedenti.

Astfel, in raportul ANPC se arata ca in lunile mai si iunie din 2017 au fost verificate 40 de banci, care au primit amenzi de 337.000 de lei, comparativ cu amenzile in valoare de 1,7 milioane lei date bancilor in 2016.

De altfel, bancile si-au rezolvat, in mare parte, in ultimii ani, problemele cu consumatorii pe care le-au avut in anii de dupa izbucnirea crizei din 2008, in principal din cauza clauzelor abuzive din contractele de credit, astfel ca ANPC nu prea mai are ce probleme sa gaseasca la banci, in afara de cele obisnuite, pe care le gaseste la orice alt comerciant.

Asaltul virulent, intens criticat, de altfel, al guvernului impotriva bancilor, pare a avea ca tina impunerea unor taxe asupra bancilor, cu scopul de a petici deficitul bugetar in crestere, in contextul altor masuri similiare, precum cresterea accizelor la carburanti sau contul TVA split.

Prima masura impotriva bancilor

Guvernul a adoptat deja o prima masura, si anume eliminarea deductibilitatii integrale de la plata impozitului pe profit a pierderilor pe care le au bancile din vanzarea creditelor neperformante, principala cauza pentru care multe dintre ele nu au platit impozit la stat in ultimii ani.

Asadar, bancile nu au platit impozit pentru ca au beneficiat, legal, de aceasta facilitate, nu este vorba ca au incalcat legea, cum a vrut sa sugereze ministrul Finantelor.

Pe de alta parte, exista si banci pe care Ministerul Finantelor, prin ANAF, le-a acuzat de optimizare fiscala in legatura cu vanzarea pachetelor de credite neperformante, insa bancile au contestat in instanta deciziile ANAF, astfel ca pana la o decizie finala a justitiei nu putem spune ca acestea au incalcat legea.

Guvernul a adoptat ieri o Ordonanta prin care limiteaza la 30% pondera deductibilitatii fiscale a pierderilor din vanzarea creditelor neperformante.

In proiectul Ministerul Finantelor se permitea ca si sumele obtinute din vanzarea neperformantelor sa poata fi deduse din impozit, insa prevederea a fost anulata in forma finala a Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care arata urmatoarele:

Art.1 – Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 25 aliniatul (3), dupa litera m) se introduce o noua litera, litera n), cu urmatorul cuprins:

“n) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate”.

Aceasta masura va duce la cresterea incasarilor statului din impozitele platite de banci, care in schimb vor raporta profituri nete mai mici.

Ramane de vazut daca Guvernul se va multumi cu aceasta masura si cu campania de denigrare a sistemului bancar sau va merge mai departe si va impune o taxa bancara, cum au procedat alt tari dupa izbucnirea crizei din 2008, masura care ar putea avea un impact mult mai puternic asupra bancilor, din perspectiva castigurilor acestora.

Bancile romanesti nu se pot plange insa ca au profituri prea mici. Dimpotriva, au cele mai mari castiguri din Europa, conform analizei publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), asa incat o eventuala taxa bancara ar putea fi absorbita.

Este insa nevoie, cel putin in acest caz, de un studiu de impact inainte de introducerea unei eventuale taxe pe banci si, fireste, opinia BNR.

Bursa este pe rosu, iar actiunile bancilor au cea mai mare scadere

Valoarea actiunilor bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este in scadere puternica, atat pe fondul actiunilor de denigrare a bancilor, cat si in contextul general al pietei, care este integral pe rosu, cu indicele BET la -2,32% la ora 14.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) erau in cadere cu 5,27%, ale BRD cu 4,78% iar ale Patria Bank cu 2,16%.

ACTUALIZARE

Premierul Tudose si Ministerul Finantelor au respins ideea unei taxe bancare.

Ministerul Finantelor a transmis un comunicat in care spune ca "nu exista intentia introducerii unei astfel de taxe".

“Atat la nivelul Ministerului de Finante cat si la nivelul grupurilor de lucru din care fac pare reprezentanti ai societatii civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu exista intentia introducerii unei astel de taxe”, a anuntat Ministerul Finantelor, referindu-se la taxa bancara.

Premierul Mihai Tudose a negat, de asemenea, ideea unei taxe bancare, dupa ce a fost intrebat de ziaristi despre o asemenea posibilitate.

Actiunile la Bursa au revenit pe verde astazi, 1 septembrie, cu indicele BET in crestere cu 1,22% la ora 14.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) sunt in crestere cu 2,4%, ale BRD cu 1,07% iar ale Patria Bank (PBK) cu 2,46%.

Taguri: Banca Transilvania  dobanzi depozite  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  credite neperformante  Ministerul Finantelor  cont bancar firma  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii