BANCI | Ultima Ora

Compania poloneza de recuperare a creantelor Kruk obtine un profit de 24 mil. lei in primele 9 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-04 14:03

Grupul KRUK, liderul pietei de management al creantelor din Polonia, prezent si in Romania, a facut publice rezultatele financiare pentru primele trei trimestre ale anului 2012: Profit net de 22 milioane zloți (aprox. 24 milioane RON) în trimestrul trei 2012, în creștere cu 67% comparativ cu perioada similară a anului 201.

Comunicatul de presa al KRUK:

Profit net de 22 milioane zloți (aprox. 24 milioane RON **) în trimestrul trei 2012, în creștere cu 67% comparativ cu perioada similară a anului 2011

KRUK îşi întărește poziția pe piața din Slovacia

Bucureşti, 4 decembrie 2012: Rezultatele financiare ale Grupului KRUK, liderul pieţei de management al creanţelor din Polonia, pentru primele trei trimestre ale anului 2012 sunt următoarele:

- în primele trei trimestre ale anului 2012, Grupul KRUK a raportat venituri de peste 245 milioane zloți (aprox. 270 milioane RON) și 217 milioane zloți (approx. 239 milioane RON) în cash EBITDA*, în creștere cu 29% și respectiv cu 41% față de perioada similară a anului trecut

- profitul net cumulat generat în primele trei trimestre ale lui 2012 a fost de 54 milioane zloți (aprox. 60 milioane RON)

- în perioada ianuarie – septembrie 2012, plățile în numerar pentru creanțele achiziționate de KRUK au atins valoarea de 332 milioane zloți (aprox. 366 milioane RON), în creștere cu 42% comparativ cu anul trecut

- în perioada ianuarie – septembrie 2012, KRUK a investit 190 milioane zloți (aprox. 209 milioane RON) în achiziția de portofolii, incluzând 94 milioane zloți (aprox.104 milioane RON) investiți numai în trimestrul trei 2012

- în luna august 2012 KRUK a început să ofere servicii de colectare pe bază de mandat, pentru terți, în Slovacia. Din anul 2011, KRUK a achiziționat creanțe cu o valoare nominală totală de 95 milioane zloți (105 milioane RON) pe piața din Slovacia, inclusiv suma de 40 milioane zloți (44 milioane RON) investită pentru achiziția de creanțe în luna octombrie 2012.

“Trimestrul trei a fost unul de succes atât din punct de vedere al rezultatelor financiare, cât și din punct de vedere al dezvoltării afacerilor Grupului KRUK. Am înregistrat o creștere a investițiilor în achiziția de creanțe comparativ cu trimestrul doi, menținându-ne totuși gradul de îndatorare la un nivel stabil. Fluxurile noastre de numerar sunt foarte stabile. Cota de plăți în numerar pe care le fac clienții noștri (debitorii) a crescut și, după primele trei trimestre ale anului, reprezintă 97% din plățile făcute pentru tot anul 2011. Dorim să menționăm, de asemenea, dezvoltarea activității noastre pe noi piețe străine. "În luna august am semnat un contract de servicing pentru un portofoliu de creanțe cu o bancă din Slovacia, iar în luna octombrie am achiziționat două portofolii de creanțe cu o valoare nominală totală de 40 milioane zloți (44 milioane RON)," a spus Piotr Krupa, președintele KRUK S.A.

Piața slovacă este similară cu cea din Cehia din mai multe puncte de vedere. Activitățile KRUK în Slovacia sunt coordonate din Republica Cehă, unde compania are o filială. În cadrul sucursalei KRUK din Republica Cehă lucrează și angajați din Slovacia. Conform estimărilor Grupului KRUK investițiile pe piața din Slovacia se situează în jurul valorii de 50 milioane zloți (55 milioane RON). Dimensiunea pieței este comparabilă cu cea din Ungaria. Prețurile creanțelor din Slovacia sunt mai mici decât cele din Republica Cehă, mai ales datorită faptului că portofoliile oferite includ mult mai multe creanțe în stadii de delincvență avansată. "Dezvoltarea afacerilor în Slovacia este pentru KRUK un pas natural după ce compania a intrat pe piața din Cehia. Modelul nostru de afaceri și-a dovedit în timp eficiența și poate fi implementat cu succes în Slovacia și mai ales nu trebuie să deschidem noi sedii de lucru deoarece activitățile vor fi coordonate de sucursala din Cehia, unde sunt și numeroși angajați din Slovacia. Sperăm că în timp, eficiența strategiei inovatoare implementate de KRUK ne va propulsa pe poziția de lider al pieței de management al creanțelor din Slovacia și Cehia," a spus Piotr Krupa.

În primele trei trimestre ale anului 2012, Grupul KRUK a achiziționat un număr total de 36 de portofolii de creanțe de pe piețele din Polonia, România și Cehia. Tranzacțiile menționate includ 23 de portofolii de creanțe retail și 5 portofolii de creanțe corporate, achiziționate de la instituții financiare, precum și 8 portofolii de creanțe retail achiziționate de la alte entități.

Totalul investițiilor Grupului KRUK a atins valoarea de 190 milioane zloți (209 milioane RON), din care 94 milioane zloți (104 milioane RON) au fost cheltuiți în trimestrul trei al lui 2012. Valoarea nominală a creanțelor achiziționate de Grupul KRUK în primele trei trimestre ale anului 2012 se ridică la 2,5 miliarde zloți (aprox. 2,8 miliarde RON).

"Datorită prețurilor relativ mari, prioritatea noastră este de a maximiza rentabilitatea investiţiei. În prezent, portofoliile din balanțele noastre ne arată o valoare de 785 milioane zloți (865 milioane RON), sumă pe care o considerăm ca fiind o bază puternică pentru obținerea unor rezultate financiare solide în viitori ani. În orice caz, avem capacitatea financiară și operațională de a achiziționa noi portofolii de creanțe de la bănci și de la alte instituții și suntem un participant activ în cadrul licitațiilor," a spus Piotr Krupa.

În prezent, prețurile portofoliilor oferite spre vânzare s-au stabilizat, mai ales datorită calității scăzute a creanțelor vândute. Competiția dintre jucătorii activi pe piața de achiziții de creanțe rămâne mare, dar mai puțin acerbă, deoarece accesul entităților mai mici la finanțare devine mai dificil. Problemele altor jucători de pe piață care au acces la finanțare pot fi oportunintăți pentru KRUK de a-și crește scara operațiunilor. Creșterea companiei va fi de asemenea susţinută de expansiunea pe noi piețe. "Suntem interesați de noi piețe mari, în dezvoltare, unde băncile vând un număr mare de creanțe sau își dezvoltă rapid activitățile de creditare a persoanelor fizice. Cu timpul, calitatea portofoliilor s-a deteriorat în mod natural, lăsând loc companiilor de management al creanțelor să pătrundă pe piață. Suntem interesați să ne extindem în țări cu diferite cicluri de dezvoltare a afacerilor." a spus Piotr Krupa.

Încă din anul 2010, Grupul KRUK a implementat campanii educaționale și campanii de marketing la TV, în presa scrisă și pe internet. Obiectivul acestor campanii este de a oferi educație financiară persoanelor cu datorii și de a întări efectele modelului de colectare pro-angajamente de plată.

Eforturile educaționale și de marketing ale KRUK au fost apreciate de experți, iar compania a primit distincții în cadrul unor prestigioase competiții. În Polonia, KRUK a fost distinsă cu premiul Effie Award 2012 pentru cea mai bună campanie la categoria Banking şi în România, KRUK International, sucursală a Grupului KRUK, a primit distincții la trei categorii ale competiției PR Romania Awards 2012: a câștigat trofeul de aur pentru categoriile "Comunicare corporatistă" și "Comunicarea produselor și serviciilor financiare" și trofeul de argint la secțiunea "PR pentru marketing – produse și servicii noi". KRUK a dezvoltat campania educațională "Datoria mea" care marchează în fiecare an la data de 17 noiembie, Ziua fără Datorii, în toată țara. “Scopul acestei campanii este de a educa publicul general să-și administreze mai bine bugetul familial și de a arăta care sunt posibilitățile de a ieși din datorii. Anul acesta, Ziua fără Datorii a fost aniversată pentru prima dată în trei țări în același timp: în Polonia (pentru a patra oară), în România (pentru a doua oară) și în Republica Cehă (pentru prima oară).” a spus Isabela Iacob (foto), Director General al KRUK International.

* cash EBITDA = EBITDA + plăți pentru achiziția de portofolii de creanțe – veniturile rezultate
din colectarea portofoliilor de creanțe achiziționate.
** curs de schimb BNR valabil la data de 30 septembrie a.c. de 1,1020 RON pentru 1 zlot

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii