BANCI | Opinie

Comisia Europeana estimeaza redresarea economica a UE incepand cu sfarsitul lui 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 18:12

Comisia Europeană (CE) a anunţat vineri că estimează că măsurile de combatere a crizei economice luate la nivelul blocului comunitar în ce priveşte restabilirea canalelor esenţiale de credit vor duce la redresarea treptată a economiei începând cu sfârşitul luni 2009.

Noile state membre, care se confruntă în prezent cu o încetinire accentuată a creşterii economice, sunt sprijinite prin fondurile substanţiale disponibile în cadrul politicii de coeziune a UE, inclusiv prin mecanismul pentru balanţele de plăţi, care permite Uniunii să vină în sprijinul statelor membre aflate în afara zonei euro şi care au nevoie de asistenţă temporară.

În plus, dispoziţiile armonizate din domeniul concurenţei şi al ajutoarelor de stat vor asigura condiţii de egalitate pentru companii, a anunţat Comisia, la aniversarea a cinci ani de când blocul comunitar a acceptat 10 state membre noi din Europa Centrală şi de Est.

Uniunea Europeană extinsă a devenit în prezent cel mai mare spaţiu economic integrat din lume, reprezentând peste 30% din produsul intern brut mondial şi mai mult de 17% din comerţul global. Venitul pe cap de locuitor în noile state membre a crescut de la 40% din media vechilor state membre în 1999, la 52% în 2008, în timp ce creşterea economică medie a fost de 5,5% pentru perioada 2004-2008, în raport cu 3,5% pentru perioada 1999-2003.

De asemenea, extinderea a crescut oportunităţile de comerţ. În 2007, aproape 80% din exporturile noilor state membre au fost direcţionate către restul UE. Acelaşi efect s-a înregistrat şi pentru vechile state membre, valoarea vânzărilor acestora în noile state membre crescând până la 7,5% din exporturile totale în 2007, în raport cu nivelul de 4,75% cu un deceniu în urmă.

Şomajul în noile state membre s-a diminuat, ajungând de la cote foarte ridicate la niveluri similare celor din restul UE - în jur de 7% în 2007.

Îngrijorările din vechile state membre cu privire la migraţia masivă a forţei de muncă nu s-au concretizat, consideră CE, care precizează că, în majoritatea vechilor state membre, numărul lucrătorilor migranţi nu a depăşit 1% din populaţia activă locală, permiţând compensarea deficitelor de forţă de muncă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii