ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul - avans de 7%, peste creșterea economică

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-08-07 06:00

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iunie 2024 față de luna anterioară cu 0,9% pe seria brută și 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Datele arată un avânt al consumului pe fondul creșterii puterii de cumpărare. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans al vânzărilor de 9,4% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare și ajungând la o valoare record (+10%). Per total, datele cumulate pe primul semestru al anului (+7%), reflectă o cerere aferentă unui avans al salariilor și pensiilor mult peste creșterea economică (doar 0,5% pe T1 și estimată la 3,4% pe întregul an).

Datele INS indică o creștere anuală de 7,4% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,7% nominal aferent lunii mai dar încasat în iunie, la o inflație de 4,94%), corelată cu consolidarea suplimentară în domeniul pozitiv a pensiei reale (după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului).

De remarcat, totuși, scăderea înregistrată față de luna anterioară la produse alimentare (-0,8% brut, deși +0,1% după ajustarea la sezonalitate). Comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun a avansat (+0,3% și +1,9% ajustat sezonier) iar majorarea cea mai semnificativă a venit pe filiera segmentului de carburanți (+5,7% brut și 4,4% ajustat).

Față de aceeași lună din 2023, creșterile au fost consemnate pe toată linia, mai consistent la produsele nealimentare (+11,9% brut și +13,3% ajustat sezonier) și pe segmentul de carburanți (+9,7% brut și +10,2% ajustat). La magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare s-au înregistrat creșteri de 6,2% brut, respectiv 5,7% ajustat.

Per total, evoluția consumului a fost sistematic în creștere robustă la începutul lui 2024, cu observația că rezultatul cumulat de la începutul anului a atins maximul în luna iunie. Iar asta înainte de intrarea în vigoare a majorării cu 13,6% a salariului minim net pe economie și a recalculării începând cu 1 septembrie a pensiilor (estimată a aduce o creștere cu 22% a acestora).

Evoluția din comerț a survenit pe fondul rezultatelor neconvingătoare din industrie (aflată în scădere până sub nivelul din urmă cu șapte ani), din agricultură (după -23,4% în 2022, revenirea din 2023 a fost de 10,2% iar cea estimată curent pe 2024 ar fi de numai 5,7%) și problemelor din construcții (în revenire spre rezultatele din 2023, dar încă pe minus).

De reținut, conform comunicatului prezentat de Eurostat, România (+1,8% pe date ajustate) s-a situat pe primul loc între statele membre UE, peste Bulgaria (+1,5%) și Danemarca (+1%). Este o evoluție pe contrasens cu cele majoritatea țărilor europene, pe dos în raport cu media continentală (-0,1%) și a Zonei Euro (-0,3%).

Totodată, rezultatul de +10,2% valoare ajustată la calendar pentru iunie`24/iunie`23 surprinde în raport cu media Zonei Euro (0,1%) sau media UE (-0,3%). Figurăm și aici primii, înainte de Luxemburg (+7,9%) sau Croația (+5,4%) și peste țări precum Bulgaria (+4,4%), Ungaria (+2,6%) și Slovacia (+1,6%), ca să nu mai vorbim de Polonia (-0,8%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

Inflația anuală a revenit la 5,42% după majorarea accizelor

Inflația anuală a crescut înapoi în iulie 2024 până la 5,42%, potrivit datelor publicate de INS. În a șaptea lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,60%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la detalii

 



 

Ultimele Comentarii