BANCI | Ultima Ora

Clientii Alpha Bank, vizati de o tentativa de frauda online (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-12-28 18:23

Clientii Alpha Bank sunt vizati de o tentativa de frauda online tip phishing, prin e-mail. Iata mesajul primit de unul dintre acestia:

"Draga client,

Sistemul nostru detectează că nu ați activat încă noul nostru serviciu de securitate AIphabank, permițându-vă să vă controlați cu ușurință contul online:

Codul primit prin SMS va dispărea la sfârșitul anului 2021, acum folosiți noua securitate gratuită pentru a vă controla mai bine achizițiile de pe internet.

-Vă rugăm să urmați instrucțiunile de mai jos pentru a finaliza actualizarea:

1. Conectați-vă la serviciile online banking făcând clic aici.

* Introdu codul unic care ți-a fost trimis prin SMS la numărul de telefon.

Îți mulțumesc pentru încredere..

Grupul ALPHABANK..

Acest mesaj este generat de un PLC. Nu utilizați funcția „răspunde la”."

Adresa de mail de la care vine mesajul afiseaza numele bancii (Alphabank.ro), insa daca verifici numele adresei, aceasta nu contine numele bancii, ci cu totul altceva: bele@nb.sympatico.ro.

Un indiciu suficient pentru oricine sa-si dea seama ca este vorba de o tentativa de frauda si sa stearga mesajul.

Presupunand insa ca exista persoane mai putin vigilente, am facut clic pe linkul cu presupusul serviciu de online banking al Alpha Bank.

Interesant (alarmant), linkul era inca functional chiar si dupa 6 ore de la primirea mesajului (ora 14, in 28.12.2021).

Pagina care s-a deschis seama destul de bine cu cea autentica a aplicatiei Alpha Online Banking, cu mici diferente, nesesizabile, insa (vezi fotografia cu cele doua pagini).

Cea mai importanta diferenta, pe care nu trebuie sa o scape nimieni din vedere, si primu lucru la care trebuie sa ne uitam cand intram intr-o aplicatie bancara, este adresa de internet: in cazul paginii false, adresa este: monumental-caesar.com, ceea ce nu are nicio legatura cu banca Alpha Bank.

Adresa reala a aplicatiei Alpha Online Banking este: onlinebanking.alphabank.ro.

Fraudele online tip phishing au urmatoarea reteta: este creat un site clona (momeala), foarte asemanator cu cel al bancii, in care clientii acesteia sunt pacaliti sa-si introduca numele de utilizator si parola aplicatiei, care pot fi astfel folosite de hoti pentru accesul ilegal in aplicatie si furtul banilor din conturi.

ACTUALIZARE

Site-ul pentru frauda tip phishing este inca functional, la aceasta adresa, dupa 20 de ore de la primirea mailului de catre un client Alpha Bank.

Site-ul tip phishing nu mai era activ in 29.12.2021, in jurul orei 15, conform relatarii unui cititor Bancherul.ro (vezi comentariul).

Taguri: aplicatie mobile banking  Alpha Bank  banca  internet banking  mobile banking  

Comentarii

Anonim
Frauda Online
Salut. Apreciez modul in care ai expus problema phishing-ului in articol, dar din pacate nu detii cunostintele necesare la cum se rezolva o astfel de speta. Ca sa te parafrazez, este alarmant. Ca si client Alpha iti pot spune ca acum site-ul acela nu mai afiseaza content-ul malitios. Ca si sugestie pe viitor, daca vei mai face astfel de articole, te rog sa treci si datele celor care hosteaza acel site. Atunci vei putea vedea ca nu sunt in RO, de unde rezulta si acel timp indelungat de a deactiva acel site cu continut malitios. Si daca tot iit place sa scrii, ai putea face si niste petitii la CERT RO sa isi extinda aria de autoritate prin colaborarea cu statele mai competente. O zi buna.

Vasile Coman - Bancherul.ro
autoritate CERT RO
Cu ce state ar trebui CERT RO sa-si extinda colaborarea?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii