BANCI | Ultima Ora

Clauzele abuzive ale creditelor opresc evacuarea din case a datornicilor la bancile spaniole

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-15 08:59

Bancile spaniole nu-i vor mai putea evacua din case pe clientii executati silit care cer in instanta eliminarea unor clauze abuzive in contractele de credit, conform unei decizii luata de Curtea Europeana de Justitie, relateaza agentia Reuters.

În Spania, ca si in Romania, detinatorul unui credit ipotecar trebuie sa ramburseze creditul chiar daca renunta la casa ipotecata in favoarea bancii de la care a luat imprumutul.

Posibilitatile de a contesta procedura de executare silita si vanzarea caselor pe calea justitiei sunt foarte limitate. Clientii bancilor nu pot cere suspendarea procedurii de evacuare din locuinta chiar daca se plang de existenta unor clauze abuzive in contractele de credit. Astfel, chiar si atunci cand clientii castiga in justitie procesul cu banca, nu-si pot recupera locuinta executata silit.

Curtea Europeana de Justitie a decis, in cazul unui muncitor marocan evacuat din locuinta de catre banca, ca judecatorilor spanioli ar trebui să li se permită să stopeze evacuările atunci când proprietarii de case contesta clauzele abuzive.

Clauze abuzive in contractele de credit ar putea fi considerate prevederi nerezonabile, precum dobanzile penalizatoare exagerat de mari aplicate pentru intarzieri la rambursarea imprumutului.

Aceasta decizie a Curtii de Justitie Europene ar putea pune bancile spaniole in situatia de a se confrunta cu o serie de procese in justitie care ar putea intarzia procesul de executare silita a restantierilor si le-ar putea aduce costuri suplimentare.

Executarile silite si evacuarea spaniolilor din case s-au inmultit considerabil in ultimii ani, iar unele cazuri de sinucidere au contribuit la intensificarea contestatiilor fata de legislatia stricta in privinta creditelor ipotecare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii