BANCI | Ultima Ora

Ciprul a fost salvat cu pretul inchiderii Marfin Bank (Laiki) si nationalizarii depozitelor de peste 100.000 de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-25 07:10

Troika si Ciprul au ajuns la un acord privind salvarea tarii de la faliment cu pretul inchiderii Laiki Bank, a doua banca a tarii, prezenta si in Romania cu Marfin Bank, si nationalizarii depozitelor negarantate la nivel european, de peste 100.000 de euro, din primele doua banci, Bank of Cyprus si Laiki. (Vezi comunicatul Eurogrup)

In comunicatul Eurogrupului se subliniaza ca prin acest acord se protejeaza depozitele sub 100.000 de euro, conform principiilor europene de garantare a depozitelor, recunoscandu-se astfel greseala initiala de a impune o taxa de aproape 7% si pe depozitele garantate, fapt care a provocat stupoare si a starnit furia cipriotilor.

Depozitele sub 100.000 de euro din Laiki vor fi transferate la Bank of Cyprus, pentru infiintarea unei "banci bune", urmand ca activele neperformante ale bancii sa mearga intr-o "banca rea", urmand a fi valorificate ulterior.

Depozitele de peste 100.000 de euro din ambele banci, negarantate, vor fi nationalizate pentru a putea fi folosite pentru a se plati datoriile Laiki si pentru recapitalizarea Bank of Cyprus, prin conversia depozitelor in actiuni.

Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al guvernului cipriot, se va aplica o taxa in jurul a 30% pe depozitele de peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus.

Daca deponentii vor pierde integral depozitele sau doar o parte dintre acestea urmeaza sa se stabileasca ulterior.

Valoarea depozitelor Laiki Bank negarantate de peste 100.000 de euro ce vor fi nationalizate se ridica la 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrup, Jeroen Dijssebloem, citat de Reuters.

Laiki va fi efectiv inchisa, ceea ce va duce la pierderea a mii de locuri de munca.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca nu exista alta solutie pentru Cipru decat un "bail-in" in cazul primelor doua mari banci.

El a precizat ca noile masuri luate, in schimbul acordarii imprumutului de 10 milliarde de euro pentru salvarea Ciprului, nu vor mai avea nevoie de aprobarea parlamentarilor, intrucat acestia si-au dat deja acordul cu privire la masurile de salvare a bancilor cipriote, in insolventa din cauza expunerilor mari din Grecia si a cresterii creditelor neperformante.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cel care a negociat la Bruxelles planul de salvare a tarii, a parasit intalnirea fara sa dea nicio declaratie, in conditiile in care acesta incercase initial sa salveze si depozitele de peste 100.000 de euro, pentru a apara statutul Ciprului ca centru financiar offshore sau paradis fiscal.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii