BANCI | Ultima Ora

Cei care vor sa cumpere terenuri agricole pot beneficia de garantii de la Fondul de Garantare a Creditului Rural

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-09 21:38

Daniel Constantin (foto), ministrul Agriculturii, a declarat astazi ca ministerul sau a promovat o ordonanţă de urgenţă, care a primit ulterior nr. 43/2013 şi care se referea la partea de microcreditare şi de sprijinire a celor care vor să achiziţioneze terenuri agricole.

Daniel Constantin: "Vreau să vă spun că astăzi, în aceste zile, de fapt, am aprobat Convenţia cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, astfel încât astăzi toţi fermierii care doresc să achiziţioneze teren – persoane fizice sau juridice – o pot face în condiţii speciale, pe baza acestui acord semnat între Ministerul Agriculturii şi Fondul de Garantare, Fond de Garantare ce urmează să semneze, probabil, înţelegeri cu băncile comerciale.

Pot să cumpere terenuri în condiţii speciale, aceste condiţii fiind acelea de a veni doar cu un avans de 10%, urmând ca diferenţa de 90% să fie jumătate garantată de către stat, prin Fondul de Garantare, iar jumătate să fie constituită garanţie pe terenul care se cumpără. În acest mod, cei care doresc să cumpere şi cei care sunt îngrijoraţi de certitudinea liberalizării pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014 au posibilitatea, astăzi, pe parcursul anului 2013, să achiziţioneze teren – până la 1.000 de hectare, este adevărat – astfel încât să poată să îşi desfăşoare activitatea agricolă.

Cred că este un lucru foarte important şi sigur că mi-aş fi dorit ca astfel de măsuri să fi fost luate mai demult. Dar cred că nu este târziu nici acum. Sunt măsuri care deblochează şi partea de creditare, dar care vin în sprijinul acelor fermieri care doresc să înceapă o exploataţie agricolă sau care au o exploataţie agricolă şi vor să o extindă şi care nu au avut până acum posibilitatea financiară să cumpere terenuri.

Fondul de Garantare este capitalizat în momentul de faţă şi cred că poate să facă faţă la foarte multe solicitări. În momentul în care nu o să mai poată face faţă, dacă sunt solicitări foarte multe, avem în intenţie să capitalizăm suficient, astfel încât să răspundem tuturor solicitărilor. Ordonanţa 43 se referă şi la această componentă de creditare, de ajutorare a celor care vor să cumpere terenuri, dar mai are şi o parte mult mai importantă, care se referă la microcreditare.

Acolo avem un fond de microcreditare de 300 de milioane de lei, pe care îl punem la dispoziţia unei bănci şi banca respectivă va acorda credite, microcredite de 15.000 de euro, 25.000 de euro sau 75.000 de euro, pentru cei care solicită, în condiţii speciale. Şi aici mă refer la o dobândă pe care noi o stabilim în procesul de licitaţie; mă refer la o perioadă de graţie care poate să ajungă până la trei ani; şi un credit care să fie de maxim zece ani. Deci, condiţii mult mai lejere faţă de creditarea obişnuită, care există în momentul de faţă."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii