BANCI | Analiza

Ce spune BCE despre legea din Ungaria privind conversia creditelor din valuta in forinti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-23 00:51

Banca Centrala Europeana (BCE) apreciaza legea adoptata luna trecuta de autoritatile din Ungaria privind conversia creditelor din valuta in forinti, intrucat se va face la cursul de schimb stabilit de banca centrala in momentul conversiei, insa critica plafonarea dobanzilor ce se vor aplica imprumuturilor in forinti.

Intr-o opinie publicata in aceasta luna de BCE se precizeza, pentru inceput, ca autoritatile ungare nu au respectat, din nou, obligatia de a informa la timp si corespunzator BCE in privinta legii care afecteaza sistemul bancar din Ungaria.

Este vorba de faptul ca BCE a fost consultata cu putin timp inainte ca parlamentul ungar sa adopte legea conversiei creditelor, in 25 noiembrie 2014, astfel ca BCE nu a avut suficient timp la dispozitie pentru a-si prezenta observatiile, iar Parlamentul nu a putut tine cont de acestea. Mai mult, Parlamentul a adoptat o forma a legii cu mult diferita de proiectul transmis BCE de catre Ministerul Economiei din Ungaria.

Cum  se va face conversia creditelor in valuta in forinti

Legea prevede ca din 1 februarie 2015 toate creditele de consum in valuta, inclusiv contractele de leasing, incheiate incepand din 2004, vor fi convertite in forinti, la cursul stabilit de Banca Centrala a Ungariei.

Dobanda aferenta noilor credite in forinti va fi formata din indicele pietei bancare, BUBOR la 3 luni, plus o marja fixa a bancii, identica cu cea a creditelor in valuta, dar cu conditia sa nu fie mai mica de 2%.

Pe de alta parte, lege interzice ca marja fixa sa fie mai mare de 5,5% in cazul creditelor ipotecare si de 7% pentru creditele de consum garantate cu o ipoteca.

Aceste marje reprezinta costul total al creditului, asadar trebuie sa includa si eventualele comisioane de administrare. In plus, legea prevede ca suma totala aferenta dobanzilor ce va fi platita pentru un credit in forinti nu poate depasi suma totala care era valabila pentru creditul in valuta.

Pentru a evita posibile variatii pe piata cursului de schimb ca efect al conversiei creditelor, banca centrala a Ungariei a oferit bancilor comerciale, in noiembrie, o suma de 7,83 miliarde euro.

Opinia BCE

BCE subliniaza, in opinia publicata despre aceasta lege, ca “din perspectiva stabilitatii financiare, conversia creditelor in valuta ar trebui sa reduca substantial sau chiar sa elimine riscul valutar al consumatorilor si al bancilor pe termen scurt.”

BCE apreciaza ca metoda utilizata pentru calcularea ratei de schimb in vederea conversiei a avut in vedere intentia de a se evita o povara aditionala semnificativa asupra sistemului bancar”, mai arata BCE, referindu-se la faptul ca initial politicienii maghiari vorbeau despre utilizarea unei rate de schimb mult mai mici decat in prezent, ba chiar cea din momentul acordarii creditelor (teorie sustinuta si de unii avocati si politicieni romani), dar care ar provoca bancilor pierderi importante.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR, a declarat in Parlament ca o astfel de masura ar provoca falimentul a 4 banci romanesti.

Pe de alta parte, adauga BCE, plafonarea ratei dobanzii la creditele in forinti dupa conversia din valuta ar putea avea un efect negativ asupra profitabilitatii bancilor, deja afectate de alte masuri adoptate de autoritatile din Ungaria.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii