BANCI | Ultima Ora

Catalin Cretu, Visa: Pentru dezvoltarea platilor cu telefonul mobil e nevoie ca primele 6 banci sa adopte tehnologia contactless

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-10 15:10

Utilizarea la scară largă a sistemului de plăţi fără contact (contactless), cu carduri si telefoane mobile, va fi posibilă numai dacă primele sase banci din Romania vor adopta o strategie de trecere la această tehnologie, a declarat, miercuri, directorul general pentru România al Visa Europe, Cătălin Creţu (foto).

Pentru mobile NFC (Near Field Communication, tehnologie wireless care permite plăţi prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianţi) trebuie să existe o reţea de acceptare a plăţilor la comercianţi şi carduri contactless.

Creţu a arătat că o bancă de pe piaţa locală, oricât de mare ar fi, nu poate să creeze reţeaua de acceptare necesară tehnologiei contactless pentru ca orice produs destinat dispozitivelor mobile să atingă o masă critică. Acest demers trebuie realizat împreună cu producătorii de telefonie mobilă, pentru că presupune costuri relativ ridicate.

"Una e ca aceste costuri să fie suportate de mai mulţi din industrie sau de jucători din mai multe industrii, şi alta e să înceapă o bancă un experiment, poate fericit, pe care să-l urmeze şi alţii", a spus directorul Visa.

În prezent, există trei bănci care au emis carduri contactless, având circa 3.000 de terminale contactless, din 110.000 de terminale POS instalate la comercianţi în piaţă.

"Într-adevăr suntem la început, dar depinde de noi dacă pierdem startul. Pe de altă parte, nimeni nu vrea ca startul să se facă pripit, ci să se facă la momentul potrivit. Mai mult, nu este un start care poate fi luat de o singură bancă, ci trebuie luat de o întreagă industrie", a afirmat Creţu.

El a dat exemplul Poloniei, cea mai dinamică piaţă Visa pe sistemul contactless, unde băncile au convenit să convertească într-o singură etapă cardurile normale în carduri contactless, la momentul expirării.

Până la sfârşitul anului viitor, Creţu estimează că circa 10-15% din tranzacţiile Visa din Europa vor fi făcute pe telefonul mobil.

"În zece ani, estimăm că vom avea de la cinci miliarde la 50 de miliarde de dispozitive conectate la internet şi că tranzacţiile cu mobilul vor întrece tranzacţiile cu cardul bancar", a mai spus directorul Visa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii