Criza COVID-19 | Analiza

Cat costa amanarea ratelor la credite: 7 miliarde de lei, daca nu se mai platesc jumatate dintre ele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-28 19:10

Costul amanarii ratelor la credite ar putea fi de aproape 1 miliard de euro (4,65 miliarde lei), daca bancile vor suspenda pana la finalul anului doar o treime din ratele la credite.

Valoarea sumelor neincasate ar putea ajunge chiar la 7 miliarde de lei, daca bancile vor aproba cererile de amanare a ratelor pentru jumatate dintre clienti, pana la finalul anului, cum prevede Ordonanta Guvernului.

Sistemul bancar a obtinut anul trecut venituri din dobanzile la credite in valoare de aproape 19 miliarde lei, ceea ce inseamna ca daca o treime dintre acestea vor fi suspendate timp de noua luni, sumele neincasate sunt in valoare de 4,65 miliarde lei, aproape 1 miliard de euro.

Daca amanarea ratelor va fi aprobata pentru jumatate din numarul total de credite, atunci sumele neincasate ajung la 7 miliarde lei.

Profitul net al sistemului bancar in primele noua luni ale anului trecut s-a ridicat la 5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile ar putea suferi pierderi la finalul anului, daca vor amana mai putin de jumatate din volumul total de credite.

Numarul persoanelor fizice si juridice care au credite la banci era 1.418.898, la finalul lunii ianuarie 2020, dintre care 1.308.653 sunt persoane fizice si 110.245 sunt firme.

Valoarea imprumuturilor detinute la banci de populatie si firme este de 427 miliarde lei, dintre care 167 miliarde lei sunt ale persoanelor fizice, in timp ce firmele au imprumuturi in valoare de 260 miliarde lei, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Guvernul a adoptat o ordonanta potrivit careia amanarea ratelor la credite se va putea face atat la banci, cat si la IFN-uri si firmele de leasing, doar de persoanele fizice, PFA-urile si IMM-urile ale caror venituri sunt afectate direct sau indirect de criza coronavirusului COVID-10, nu de toata lumea, pe o perioada de maxim noua luni, prin prelungirea perioadei de creditare. (vezi aici textul ordonantei)

Cei afectati direct de criza COVID-19 sunt cei carora le sunt afectate veniturile sau isi pierd locul de munca, pe cand cei afectati indirect urmeaza sa fie stabiliti in normele de aplicare a legii, care urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare.

Ministrul finantelor, Florin Citu, a declarat ca va fi "o plaja larga de beneficiari" ai amanarii ratelor, pentru ca "mai toti am fost afectati de criza".

El a mai precizat ca pentru amanarea ratelor nu va fi nevoie de modificarea contractelor de credit, prin acte aditionale.

Nu toata rata va fi amanata, ci doar principalul din aceasta, dobanda urmand a se plati ulterior, fiind reesalonata pe restul perioadei de creditare, maxim 5 ani, ceea ce inseamna ca ratele se vor majora putin, nu foarte mult, dupa cele noua luni de amanare. (vezi aici cu cat ar putea creste rata)

 

Taguri: Criza COVID-19  amanare rate credite  

Comentarii

Popescu
Culmea COVID-ULUI
Numărul de morți afectați de COVID 19 dintr-o tara este direct proportional cu nivelul de corupție al acelei tari si al educației populației.. ... Vezi Japonia..... de ce?, pentru ca aia nu au diluat dezinfectanti si furnizat spitalelor, pentru ca la ei daca esti racit deja porti masca ca sa nu infectezi pe altii, pt ca nu declanșeze stare de urgență ca sa te gândesti cati bani poti sa furi cu această ocazie îmbogățind firme private ale clientelei, pt ca....etc. E penibil sa stii de 2 luni ce urmează si sa nu asiguri materiale necesare medicilor, asta suna a tradare națională....cat de nesimțit trebuie sa fii. De era un Vlad Țepeș acum ii chilarea pe toți din guvern.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii