BANCI | Ultima Ora

Carpatica si-a majorat profitul net la 38 milioane lei in 2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-14 07:41

Banca Comerciala Carpatica a anuntat obtinerea unui profit net de 38 milioane lei in 2013, in crestere fata de castigul de 22 milioane lei din 2012. Recuperarea creantelor din impozitul amanat a avut un impact de 12 milioane lei.

Profitul brut a crescut cu 1 milion de lei, la 26 milioane lei, datorita avansului venitului net cu 24 milioane lei, care a fost afectat de costurile de transformare organizationala si de provizioane.

Cheltuiala aferenta pierderilor din creditele acordate a crescut cu 16 milioane lei, ajungand la 25 milioane  lei, reflectand cu precadere deprecieri cu privire la creditarea IMM-urilor si deprecierea aferenta Carpatca Invest, de 7 milioane lei.

Venitul total bancar a crescut cu 24 mil. lei, atingand valoarea de 217 mil. lei, in urma cresterii venitului net din tranzactionare.

Cheltuielile operationale au crescut cu 6 mil. lei, ajungand la 166 mil. lei, incluzand un cost de 4 mil. lei pentru transformarea organizationala si o reducere a personalului cu 20% vs. 2012.

Rata cost/venit a scazut la 69% (2012: 77%).

BILANTUL SI MANAGEMENTUL CAPITALULUI

o Rata de solvabilitate estimata este de 11,83%, luand in calcul profitul obtinut in 2013. La sfarsitul lunii decembrie, solvabilitatea bancii era de 10,64%, fara a include profitul obtinut in 2013.

o Capitalurile proprii ale bancii au crescut cu 32 mil. lei, ajungand la 396 mil. lei (2012: 364 mil. lei).

o Raportul credite/depozite de 55% ramane in continuare printre cele mai scazute din sistemul bancar romanesc.

o Depozitele clientelei nebancare au crescut cu 306 mil. lei, ajungand la valoarea de 2.820 mil. lei (+12% vs. 2012).

o Activul total a scazut cu 662 mil. lei ajungand la 4.063 mil. lei, datorita vanzarii unei parti a portofoliului de titluri de stat in primul trimestru din 2013 de 1.042 mil lei.

o Soldul net al creditelor a crescut cu 44 mil. lei pana la 1.226 mil. lei (+4% vs. 2012).

o Creditele noi acordate companiilor au scazut cu 79 mil. lei comparativ cu anul 2012, ajungand la valoarea de 530 mil. lei. Scaderea activitatii de creditare se datoreaza in principal procesului de transformare organizationala care a presupus remodelarea fluxurilor si activitatii de creditare. Intregul flux al activitatilor comerciale a devenit complet operational in cursul lunii ianuarie 2014.

INDICATORI DE RENTABILITATE

o Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut pana la 9,79% (2012: 6,24%), reflectand in principal cresterea profitului.

o Rentabilitatea activelor (ROA) a crescut la 1,04% (2012: 0,48%).

o Pretul de piata al actiunii s-a situat la 0,0676 lei la 31.12.2013, in crestere cu cca. 72% fata de sfarsitul anului 2012 (0,0392 lei/actiune).

Johan Garbriels, presedintele Carpatica:

“2013 a fost pentru Banca Comerciala Carpatica un an al schimbarilor importante. Sunt multumit de progresele pe care le-am facut in constructia unui business de viitor prin aducerea unor noi talente in echipa de management, prin definirea si implementarea unei culturi organizationale noi si prin imbunatatirea indicatorilor financiari.

La un an de la lansarea planului nostru de a transforma Banca Comerciala Carpatica intr-un jucator important in Romania, ne aflam intr-o pozitie semnificativ mai buna si sunt increzator in perspectivele noastre.

In ciuda conditiilor dificile, performanta noastra din activitatea de baza a fost solida, dupa cum reiese din rezultatele raportate in aceasta dimineata.

Activitatea bancara dedicata IMM-urilor a dat rezultate bune, iar impreuna cu o crestere sustinuta a activitatii de trezorerie a generat pe parcursul anului venituri nete de 217 mil. lei.

Activitatile de restructurare si de reducere a riscurilor au avut impact asupra profitului brut. Costurile acestor activitati au fost in interesul pe termen lung al bancii chiar daca au limitat profitul inainte de impozitare la 26 mil. lei.

Desi mai avem mult de lucru pentru a atinge obiectivul nostru de a deveni o banca apreciata si orientata spre oferirea de servicii competitive, am incredere ca incepem 2014 dintr-o pozitie mai buna in comparatie cu anii precedenti.”

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii