BANCI | Ultima Ora

Bulgaria pune la dispozitia bancilor un ajutor de stat de 1,7 miliarde euro pentru evitarea unei crize bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-30 18:05

Cozile formate de bulgari in fata sediilor First Investment Bank (Fibank) din Sofia pentru a-si retrage banii din banca s-au mai subtiat astazi dupa ce autoritatile au anuntat ca au primit aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unei linii de credit in valoare de 1,7 miliarde euro pentru sistemul bancar amenintat de criza.

Bulgarii au continuat in aceasta dimineata sa formeze cozi in fata Fibank, a treia mare banca locala, care vineri la pranz si-a inchis pana astazi sucursalele in urma asaltului deponentilor ingrijorati de zvonurile privind problemele prin care ar trece aceasta banca.

Vineri, in prima parte a zilei, au fost retrase din banca peste o jumatate de miliard de dolari, respectiv 10% din activele bancii, detinute de doi finantisti locali.

In urma cu o saptamana, statul a preluat in administrare o alta banca locala, a patra ca marime din tara, Fibank (MKB), controlata de un mogul bulgar, Tsvetan Vassilev, dupa ce clientii acesteia, printre care si in politician din coalitia de guvernare, au retras aproximativ 20% din fondurile bancii. Fibank a fost preluata de banca centrala a Bulgariei urmand a fi nationalizata.

Criza celor doua banci din Bulgaria a izbucnit dupa aparitia informatiei, confirmata de banca centrala a Bulgariei, ca viceguvernatorul responsabil cu supravegherea este anchetat pentru modul in care a supravegheat bancile si chiar de posibile legaturi cu Fibank.

Saptamana trecuta s-a descoperit ca unii indivizi au lansat atacuri la adresa cele de-a treia banci din Bulgaria, prin trimiterea de mesaje clientilor acesteia sa-si retraga banii din conturi. Acest fapta a dus la ingrijorari cu privire la lichiditatea bancii respective cu riscul de contagiune la alte banci, in ciuda faptului ca sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat si are niveluri ridicate de lichidate comparativ cu instituţii de credit similare din alte state membre”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene transmis astazi.

"Ajutorul de stat furnizat de Bulgaria prin accesul la această linie de credit are ca scop asigurarea de lichiditate suficientă în sistemul bancar în anumite circumstanţe. Bulgaria a luat această măsură preventiv, pentru a creşte lichiditatea şi pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", mai precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

Patru bărbaţi au fost arestaţi la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat duminică Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională.

Bărbaţii reţinuţi sunt acuzati ca au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, între care Fecebook şi YouTube, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit autoritatilor, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii