BANCI | Analiza

BRD mentine ridicat profitul, la 1,5 miliarde lei, desi achita o taxa pe active de 75 milioane lei, pentru ca a crescut creditarea cu doar 4% si a majorat marja de dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-06 20:26

BRD, subsidiara grupului francez Groupe Societe Generale, a platit in 2019 o taxa pe activele bancare de 75 milioane lei, intrucat si-a majorat volumul de credite cu doar 4,6%, la jumatate fata de media sistemului bancar si plafonul de 8% stabilit in OUG 114/2018, abrogata la inceputul acestui an de noul guvern liberal.

OUG 1/2020 care a abrogat taxa bancara este insa in pericol de a fi anulata, la randul ei, de Parlament, in contextul turbulentelor politice: comisiile economie au votat astazi impotriva adoptarii acesteia.

Pentru BRD, aceasta taxa aproape ca nu a contat, dat fiind ca banca a reusit sa obtina si anul trecut un profit net ridicat, de 1,5 miliarde lei, la nivelul din anul precedent. In consecinta, BRD a decis a plateasca actionarilor din profit un dividend brut pe acțiune similar cu cel din 2018, de 1,64 RON/acțiune.

OUG 114 stabilea ca bancile care nu reusesc o crestere a creditarii de cel putin 8% trebuie sa achite o taxa pe active financiare, in principal pe credite, mai putin cele Prima Casa, in valoare de 0,4% in cazul bancilor mari, cu o cota de piata de peste 1%, si 0,2% in cazul bancilor mai mici.

Taxa trebuie achitata si de bancile care nu-si diminueaza marja de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) tot cu 8% sau daca nivelul acesteia este sub 4%.

BRD nu s-a incadrat in niciunul dintre aceste plafoane.

Astfel, banca franceza si-a majorat soldul de credite nete, inclusiv Prima Casa, cu doar 4,6% in 2019, la jumatate fata de media sistemului bancar, de 8,3%, si de limita de 8% stabilita in OUG 114.

In privinta marjei de dobanda, aceasta a crescut, cel mai probabil, dupa cum reise din comunicatul BRD, in care se vorbeste despre "mediul favorabil al ratelor de dobândă", care inseamna, in jargonul bancar, o crestere a marjei de dobanda.

BRD, printre cele mai scumpe banci

De altfel, BRD practica printre cele mai mari dobanzi la credite dintre bancile romanesti si printre cele mai mici la depozite, conform clasamentelor realizate de Bancherul.ro.

Astfel, BRD are cele mai mari dobanzi la creditele ipotecare (vezi aici topul dobanzilor la credite ipotecare) si printre cele mai mari si la creditele de nevoi personale (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale), in timp ce la depozite practica cele mai mici dobanzi.

In aceste conditii, clientii BRD raman in pierdere in cazul unui depozit de 10.000 de lei pe 12 luni (vezi aici topul dobanzilor la depozite), intrucat banca are cele mai mari comisioane pentru un cont curent cu card si online banking (vezi aici topul comisioanelor la conturile bancare).

Marja de dobanda de 9%

La creditele imobiliare, BRD percepe o dobanda medie in jurul a 7%, iar la creditele de consum de 14%, astfel ca media dobanzii la credite este de 10%, in timp ce pentru depozitele populatiei banca plateste o dobanda de numai 1%.

Ceea ce inseamna ca marja de dobanda (de castig) a BRD se ridica la 9%.

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  imprumut  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii