BANCI | Ultima Ora

BRD a platit statului impozit de 207 milioane lei, 16% din profitul brut de 1,2 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-03 09:52

BRD si-a majorat profitul net cu 76% in primele noua luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, de la 606 milioane lei la 1,066 miliarde lei la nivel de grup, datoria scaderii cheltuielilor cu creditele neperformante.

Profitul brut a fost in valoare de 1,2 miliarde lei, din care banca a platit statului un impozit pe profit de 207 milioane lei, conform cotei legale de 16%.

Cresterea substantiala a profitului net al BRD se datoreaza in primul rand unor reversari de provizioane constituite anterior pentru credite neperformante in valoare de 271 milioane lei, fata de un cost al riscului de 362 milioane lei in primele noua luni ale anului precedent.

Banca spune ca existenta unui cost al riscului pozitiv in acest an se datoreaza “recunoasterii unor despagubiri de asigurari, recuperarilor din portofoliile non retail depreciate si castigului din vanzarea de portofolii de credite neperformante.”

De asemenea, BRD si-a majorat profitul operational cu 3,8%, excluzand veniturile nerecurente obtinute anul trecut din vanzarea actiunilor Visa. Veniturile din elemente nerecurente au fost reprezentate de castigul din instrumente financiare disponbile pentru vanzare, in valoare de noua milioane lei in acest an si 127 milioane lei in 2016, determinat in special de tranzactia VISA Europe.

Cresterea profitului operational s-a datorat majorarii veniturilor cu 3,4% excluzand elementele nerecurente, determinate de majorarea cu 6,8% a veniturilor din dobanzile incasate din acordarea unui volum mai mare de credite.

BRD a acordat credite noi pentru persoane fizice in valoare de de 4,8 miliarde lei in primele noua luni, in crestere cu 12,4% fata de anul trecut, banca fiind lider pe acest segment, cu o cota de piata de 16,9%.

Pe de alta parte, cheltuielile operationale au crescut cu 3%, excluzand elementele nerecurente, din cauza cresterii salariilor ca urmare a reevaluarii pachetului de compensatii, in linie cu practicile pietei, precum si a cresterii investitiilor IT.

Raportul cost/venit excluzand elementele nerecurente s-a imbunatatit usor, scazand la 51,8%, fata de 52% in anul precedent.

Indicatorul de profitabilitate ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) a crescut la 20,5%, fata de 12,5% in anul precedent.

Rata creditelor neperformante a scazut la 7,8%, de la 10,8% in urma cu un an, “urmare a vanzarii de portofolii neperformante si continuarii operatiunilor de stergere de creante depreciate”. Gradul de acoperire cu provizioane a neperformantelor a urcat usor, la 75%.

Rata de adecvare a capitalului la nivelul bancii a scazut de la 19,8% la finalul anului trecut la 18,5% in septembrie 2017, la fel ca in aceeasi luna a anului precedent.

(stire in curs de actualizare)

Comunicatul BRD

REZULTATELE GRUPULUI BRD ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2017: CREŞTEREA SEMNIFICATIVĂ A PROFITABILITĂŢII, PE DEPLIN CONFIRMATĂ

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 30 septembrie 2017 la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS):

- Profit net de 1.066 milioane RON în primele 9 luni ale anului 2017, +76% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, impulsionat de activitatea comercială dinamică precum şi de profilul de risc îmbunătăţit

- Venit net bancar mai mare cu 3,4% excluzând elementele nerecurente (câștigul din tranzacția Visa în 2016 și câștiguri din instrumente financiare disponibile pentru vânzare). Creştere robustă a veniturilor nete din dobânzi (+6,8%) determinată de evoluţia solidă a volumelor

- Performanţă operaţională în creştere (rezultat operaţional brut +3,8%) şi indicator cost/venit îmbunătăţit în dinamică anuală (51,8% faţă de 52,0% în primele 9 luni ale anului 2016) după ajustarea cu veniturile nerecurente

- Performanţă comercială solidă: extinderea continuă a bazei de clienţi (+34 mii clienţi retail activi), stoc mai mare de contracte de internet și mobile banking (+25% faţă de anul trecut), volum mai mare de credite noi pentru locuinţe (+12,4% faţă de anul trecut) şi creditare puternică pe segmentul marilor clienţi corporativi (+10,9% faţă de anul trecut)

- Cost net al riscului pozitiv, determinat de recuperări din portofoliile non retail depreciate, recunoașterea despăgubirilor din asigurări și câștigul din vânzarea de portofolii neperformante

- Calitatea activelor se îmbunătăţeşte în continuare: rata creditelor neperformante de 7,8% la sfârșitul lunii septembrie 2017 faţă de 10,8% la sfârșitul lunii septembrie 2016; creştere uşoară a gradului de acoperire a creditelor neperformante la 75,0% la finalul lunii septembrie 2017 de la 74,8% la finalul lunii septembrie 2016

Avansul creditelor brute pe piaţa românească accelerează ca urmare a intensificării ritmului de creditare a companiilor şi cererii încă semnificative din partea persoanelor fizice. Creditele brute au crescut cu +5,7%* la finalul lunii septembrie 2017 faţă de anul precedent, creditele acordate persoanelor fizice fiind mai mari cu 6,2%* și creditele pentru companii în creştere cu 5,2%*.

Creditele pentru locuinţe au fost principalul motor de creştere pe segmentul persoanelor fizice (+10,7%* în dinamică anuală). Creșterea depozitelor la nivelul sistemului bancar a fost de peste 9%* comparativ cu anul trecut, atât pentru persoane fizice cât și pentru companii, în ciuda nivelului scăzut al ratelor de dobândă.

BRD a înregistrat o performanţă comercială solidă, consolidând creşterile înregistrate şi intensificând procesul de digitalizare. Numărul de clienţi activi de retail a crescut cu 34.000 faţă de anul trecut, dintre care persoanele fizice cu 31.000 şi micile companii cu 3.000. Gradul de echipare pe segmentul clienţilor persoane fizice (număr mediu de produse pe client activ) a crescut în continuare, până la 4,16, de la 4,04 la finalul lunii septembrie 2016. Stocul de contracte de internet și mobile banking a atins 1,30 milioane, +25% faţă de anul trecut. În special, numărul abonaţilor MyBRD Mobile a crescut cu +55%.

Soldul creditelor nete ale Grupului BRD a atins 30,7 miliarde RON, mai mare cu 6,6%* în comparație cu septembrie 2016, determinat de evoluţia solidă pe ambele segmente de clientelă, retail şi non-retail. Soldul creditelor acordate segmentului retail a fost mai mare cu 7,1%*, susţinut de majorarea puternică a creditelor de consum şi pentru locuinţe nou-acordate, graţie campaniilor eficiente şi a apetitului pieţei pentru contractarea de noi împrumuturi. Volumul creditelor nou-acordate către clienţi persoane fizice a continuat sa crească (cu 12,4% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016) până la 4,8 miliarde RON, BRD consolidându-şi poziţia de lider pe piaţa creditelor acordate persoanelor fizice, cu o cotă de piaţă de 16,9% la sfârşitul lunii septembrie 2017. Creditele acordate clienţilor non-retail au înregistrat o creştere anuală de 5,6%*, determinată de creditele acordate marilor clienţi corporativi (+10,9%* faţă de anul trecut), reflectând poziţia puternică a BRD pe acest segment.

Baza de depozite s-a extins în continuare în dinamică anuală (+3,6%* faţă de septembrie 2016), impulsionată de economiile clienţilor retail (+7,6%* față de anul trecut). Într-un context al ratelor de dobândă încă mici, depozitele în conturi curente au crescut în continuare, cu 19%* comparativ cu sfârșitul lunii septembrie 2016. Indicatorul credite nete/depozite a fost 72,0% (+2,1 puncte procentuale față de septembrie 2016 și +4,4 puncte procentuale în comparație cu decembrie 2016).

Venitul net bancar al Grupului BRD a ajuns la 2.061 milioane RON, accelerând la +3,4% faţă de anul trecut, excluzând elementele nerecurente (câștiguri din instrumentele financiare disponibile pentru vânzare și din tranzacția VISA Europe din primele 9 luni ale anului 2016, care au totalizat 127 milioane RON, şi câștiguri din instrumentele financiare disponibile pentru vânzare de 9 milioane RON în primele 9 luni ale anului 2017). Creşterea de +6,8% a veniturilor nete din dobânzi a provenit din evoluţia solidă a volumelor. Veniturile nete din comisioane (-2,4% faţă de anul precedent) au fost susţinute de creșterea veniturilor din activitatea de carduri, comisioane în creștere din serviciile financiare și de pe piața de capital precum şi din abonamente de bancă la distanţă, însă au fost influenţate de comisioane mai mici din produsele bancare de tranzacționare.

Cheltuielile operaționale au crescut cu 3,0% faţă de anul trecut, ca urmare a creşterii moderate a costurilor cu personalul (+2,7%), a majorării contribuțiilor anuale cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și Fondul de Rezoluție (+8,6% faţă de anul trecut) şi măririi investiţiilor pe segmentul IT, în special în legătură cu proiectele de transformare a modelului de afaceri la nivelul băncii. Excluzând veniturile nerecurente, indicatorul cost/venit la nivel de Grup a atins 51,8% faţă de 52,0% în primele 9 luni ale anului 2016.

Grupul BRD şi-a îmbunătăţit în continuare performanţa operaţională, rezultatul operațional brut crescând cu 3,8% faţă de anul trecut, excluzând veniturile nerecurente.

Calitatea activelor continuă sa se îmbunătăţească, după cum arată rata creditelor neperformante mai mică, de 7,8% la finalul lunii septembrie 2017 faţă de 10,8% la finalul lunii septembrie 2016, şi gradul de acoperire solid de 75,0%, comparativ cu 74,8% la finalul lunii septembrie 2016 (toți indicatorii conform metodologiei ABE). Costul net al riscului a înregistrat o eliberare netă de provizion de 271 milioane RON datorită unor recuperări din portofoliul non retail neperformant, recunoașterii unor despăgubiri din asigurări şi câștigului din vânzarea de portofolii de credite neperformante.

În acest context, Grupul BRD a continuat să înregistreze o profitabilitate foarte solidă, profitul net ajungând la 1.066 milioane RON în primele 9 luni ale anului 2017, +75,8% în dinamică anuală, conducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 20,5% în comparație cu 12,5% în perioada similară a anului trecut. Excluzând veniturile nerecurente, profitul net a crescut cu 66,2% faţă de anul precedent.

BRD şi-a menţinut rata de adecvare a capitalului la un nivel confortabil de 18,5% la sfârșitul lunii septembrie 2017 (nivel individual, conform Basel 3, luând în calcul filtrele prudențiale), stabil faţă de sfârșitul lunii septembrie 2016.

“Primele nouă luni ale anului 2017 au fost marcate de o activitate comercială dinamică, ce a dus la accelerarea creşterii venitului net bancar din activitatea de bază. Cumulat cu elementele nerecurente pozitive privind costul riscului, această evoluţie a determinat o creştere foarte puternică a performanţei financiare. Creşterea creditelor BRD pe majoritatea segmentelor de clientelă reflectă angajamentul Grupului de a finanţa economia. Pe viitor, vom continua sa intensificăm procesele de digitalizare şi inovare pentru a optimiza în permanenţă produsele şi serviciile noastre, şi pentru a îmbunătăţi experienţa clienţilor”, a declarat François Bloch, Directorul general al BRD-Groupe Société Générale.

Rezultatele financiare ale Grupului BRD la finalul primelor 9 luni ale anului 2017 sunt disponibile pentru public si investitori pe site-ul web al bancii, www.brd.ro, incepand cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Société Générale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti

(*) Variatii la curs valutar constant

BRD - Groupe Société Générale are 2,27 milioane de clienţi activi şi operează o reţea de 783 de unităţi. BRD ocupă o poziţie importantă pe piaţa românească a cardurilor, cu aproximativ 2,3 milioane de carduri valide şi o reţea de acceptare de aproximativ 28 700 POS-uri şi mai mult de 1 500 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la 30 septembrie 2017, de 51,6 mld RON.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Doar 5 banci au ramas fara plati instant in lei

Numarul bancilor la care se pot face plati si transferuri instant in lei (banii ajung in cateva secunde) a ajuns la 18, conform datelor Transfond. Ultimele banci care au implementat acest serviciu sunt Unicredit si Revolut, precum si institutia nebancara Smith&Smith, prima detalii

Ratingul Garanti BBVA a fost imbunatatit

Garanti BBVA România (GBR) anunță că agenția internațională de rating Fitch Ratings a revizuit în creştere Ratingul pentru Datorii pe Termen Lung (IDR) al băncii la ´BB´ de la ´BB-´ cu Perspectivă Stabilă, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Bancile au facut un profit record

Sistemul bancar romanesc a obtinut un nou profit record in cel de-al treilea trimestru al anului, de aproximativ 11,8 miliarde lei, in crestere anuala cu 9%, echivalentul a 1 miliard de lei, conform calculelor facute dupa indicatorii publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cu detalii

Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii