BANCI | Profil

BRCI anunta o premiera pe piata bancara: are un Consiliu de supraveghere format doar din mebri independenti, conform noului Regulament BNR nr.5/2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-16 07:56

Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI) anunta ca BNR a aprobat in prealabil in data de 11 iulie 2014, componenta actuala a Consiliul de Supraveghere al bancii, format doar din membri independenti, o premiera pe piata bancara romaneasca, conform noului Regulament BNR nr 5/2013. Regulamentul impune bancilor sa aiba in organul de supraveghere un numar "suficient" de membri independenti.

Consiliul de supraveghere al BRCI, banca detinuta de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu si condusa de Marinel Burduja, are urmatoarea componenta: Roxana-Aida Moldovan - Presedinte, plus inca 4 membri: Stefan Nanu, Magdalena Manea, George Romeo Ciobanasu, Anca Ciontea.

Iata ce mai precizeaza banca intr-un comunicat:

Consiliul de Supraveghere al BRCI este primul din piata romaneasca care s-a constituit de la inceput pe baza prevederilor noului Regulament BNR nr 5/2013.

Odata cu constructia duala a conducerii bancii, Consiliul de Supraveghere al BRCI a demarat totodata procesul de implementare a noilor cerinte de reglementare, pozitionandu-se in avanpostul procesului de reorganizare al structurilor de supraveghere din sistemul bancar romanesc.

Consiliul de Supraveghere al BRCI si-a inceput activitatea adoptind principiile de independenta si diversitate, formand astfel un corp de supraveghere puternic care isi poate desfasura activitatea intr-un mod echilibrat si independent. Astazi, urmare aprobarilor prealabile ale Bancii Nationale a Romaniei din data de 11 iulie 2014, Consiliul de Supraveghere al BRCI este primul din piata bancara romaneasca care cuprinde in componenta sa numai membri independenti, ceea ce constituie in sine un factor de diferentiere fata de ceilalti jucatori din piata bancara din punct de vedere al guvernantei corporatiste, dand de fapt tonul si directia inspre care se vor indrepta structurile de conducere si supraveghere din sistemul bancar in urmatorii ani.

De asemenea, prin structura sa interna, Consiliul de Supraveghere asigura si diversitatea de expertize ceruta de Regulamentul nr 5/2013. Organizarea interna a acestuia tinteste la substituirea matricilor externe de supraveghere si control din instituitiile bancare din Romania cu actionariat strain, cu o matrice de supraveghere si expertiza locala.

In cadrul structurii duale de conducere a BRCI, construita cu respectarea Regulamentului BNR nr. 5/2013, se asigura un echilibru intre functiile de supraveghere si control intern atribuite cu preponderenta Consiliului de Supraveghere si functiilor de executie atribuite Conducerii Superioare a Bancii.

Normele interne asigura o repartizare echilibrata a deciziilor manageriale si de supraveghere, prin dreptul de vot acordat membrilor in mod egal pentru a evita concentrarea deciziilor manageriale la o singura persoana sau un grup restrans de conducatori. De asemenea, organizarea interna a celor doua corpuri de conducere s-a realizat cu respectarea principiilor de evitare a conflictelor de interese. 

In acest fel, Banca Romana de Credite si Investitii S.A. se inscrie in categoria institutiilor bancare care, prin structuri interne echilibrate, poate asigura un cadru de activitate bancara care sa conduca la alinierea inca de la infiintarea sa, la cerintele internationale moderne de reglementare a sistemelor bancare europene.

Noii membri ai Consiliului de Supraveghere sunt persoane cu o larga si diversa expertiza atat la nivel de executie cat si de conducere in sectorul financiar-bancar.

Desemnarea in Consiliul de Supraveghere a doamnei Magdalena Manea, a domnului George Romeo Ciobanasu si a doamnei Anca Ciontea a fost facuta in cadrul strategiei generale a Bancii de atragere a celor mai buni specialisti pentru largirea expertizei profesionale si pentru suplimentarea resurselor necesare organizarii Bancii in conformitate cu actualul cadru legislativ si noile reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei.

Cine este Magdalena Manea

Doamna Magdalena Manea si-a inceput cariera in Banca Nationala a Romaniei unde a fost implicata in dezvoltarea pietei valutare, a administrarii rezervelor valutare, in programul de imprumuturi externe si in executarea strategiei privind serviciul datoriei externe de la finalul anilor 90. Doamna Magdalena Manea a ocupat incepand cu anul 2001 pozitii de coordonare si de conducere in institutii bancare din Romania si din strainatate. In ultimul an a fost implicata in dezvoltarea competentei privind rezolutia bancara in cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.
Doamna Magdalena Manea are o licenta in finante si contabilitate de la Academia de Stiinte Economice si o diploma EMBA de la ASEBUSS.

Cine este George Ciobanasu

Domnul George Romeo Ciobănasu are o experienta bancara de peste 10 ani, aria sa de expertiza cuprinzand creditarea persoanelor juridice si serviciile de vanzari produse bancare. Domnul Ciobănasu a ocupat functii de consultanta financiara in cadrul structurii de asistenta tehnica BERD pe zona Europa de Est, functii de management in Banca Transilvania, Bancpost si Millennium Bank Romania. Experienta sa profesionala include functia de Vicepresedinte in cadrul Bancii Comerciale Carpatica. Domnul Ciobănasu are o diploma MBA a programului MBA Romano-Canadian si este auditor financiar, membru al CAFR.

Cine este Anca Ciontea

Doamna Anca Ciontea este absolventa EMBA - ASEBUSS, avand o experienta bancara de circa 15 ani axata pe risc , ocupand functii de coordonare si conducere in diverse institutii financiare precum Citibank (functie de manager in zona de vanzari persoane juridice), AVAS (ocupand functia de Director General), Raiffeisenbank Romania (Director de Management al Riscului), Banca Transilvania (Director de Management al Riscului) si Credit Europe Bank (Vicepresedinte Adjunct Divizia Credite Persoane Fizice si Carduri). 

Ce prevede Regulamentul nr. 5/2013 al BRN privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit cu privire la consiliul de supraveghere al unei banci

Regulamentul BNR impune bancilor sa aiba in structura conducerii de supraveghere, care nu detine functie executiva (Consiliul de Administratie in cazul sistemuui unitar de administrare si Consiliul de Supraveghere in cazul sistemului dualist), un numar suficient de membri independenti.

Iata prevederile regulamentului:

O instituţie de credit filială, persoană juridică română, trebuie să dispună şi de un număr suficient de membri independenţi în organul de conducere. Membrii independenţi ai organului de conducere sunt membri care nu deţin funcţie executivă, care sunt independenţi de filială şi de grupul din care aceasta face parte şi de acţionarii care deţin controlul.

Organul de conducere în funcţia sa de supraveghere este organul de conducere care îşi îndeplineşte rolul de supraveghere şi monitorizare a procesului decizional de conducere şi care este reprezentat de consiliul de administraţie, în cadrul sistemului unitar de administrare, şi consiliul de supraveghere, în cadrul sistemului dualist de administrare.

Organul de conducere în funcţia sa de supraveghere trebuie:

   a) să fie pregătit şi capabil să conteste şi să dispună de capacitatea de a analiza în mod critic, într-o manieră constructivă, propuneri, explicaţii şi informaţii furnizate de către membrii conducerii superioare;
   b) să monitorizeze dacă strategia, toleranţa/apetitul la risc şi politicile instituţiei de credit sunt implementate în mod consecvent şi dacă standardele de performanţă sunt menţinute în conformitate cu interesele financiare pe termen lung şi cu solvabilitatea acesteia; şi
   c) să monitorizeze performanţa membrilor conducerii superioare în raport cu respectivele standarde.

 (3) Conducerea superioară trebuie să informeze organul de conducere în funcţia sa de supraveghere în mod cuprinzător, periodic şi fără întârziere, după caz, asupra elementelor relevante pentru evaluarea unei situaţii care are impact asupra conducerii instituţiei de credit şi menţinerii securităţii financiare a acesteia.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR prevederile Regulamentului

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra

Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii