LEASING | Opinie

Bogdatn Apahidean, LeasePlan România: Piata de leasing va stagna in 2009, din cauza crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-28 15:52

Piaţa de leasing din România ar putea înregistra anul viitor o creştere de 10%, similară celei din 2008, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale şi a reducerii tranzacţiilor pe segmentele auto şi imobiliar, a spus pentru NewsIn directorul general al LeasePlan România, Bogdan Apahidean.

"În acest an, estimăm că piaţa totală de leasing va ajunge la puţin peste 5,5 miliarde euro, în creştere cu circa 11% faţă de 2007", a menţionat Apahidean.


El a adăugat că evoluţia acestei pieţe în 2009 depinde de capacitatea firmelor de leasing de a atrage finanţare. "Cel mai afectat segment de leasing va fi imobiliarul, care are o pondere mai mică de 10% în total piaţă, al doilea segment fiind cel auto, care are o cotă de circa 70%", a explicat şeful LeasePlan.

Companiile de leasing trebuie să fie foarte atente la costuri în perioada crizei şi să nu investească acum în domenii cu potenţial scăzut de dezvoltare anul viitor, consideră el.

Apahidean a adăugat că există posibilitatea ca anumiţi clienţi şi mai ales firme să nu mai deţină venituri pentru a-şi plăti ratele către compania de leasing, din cauza scăderii afacerilor proprii.

Şeful LeasePlan nu a exclus posibilitatea ca şi clienţii cu afaceri solide în prezent să fie afectaţi de scăderea consumului la nivel naţional, fiind astfel nevoiţi să-şi reducă dezvoltatea afacerilor.

Piaţa de leasing operaţional a crescut cu peste 100% în acest an

În ce priveşte evoluţia pieţei de leasing operaţional în perioada de criză, şeful LeasePlan consideră că "ar putea exista două tendinţe în preferinţele clienţilor, care deocamdată s-au manifestat foarte timid: o parte dintre clienţi preferă să facă altceva cu banii decât să-i investească în maşini - şi să apeleze la închiriere pe termen lung, respectiv la leasing operaţional şi management de flote -, iar cealaltă parte a clienţilor nu ia încă nicio decizie, aşteptând să vadă efectele crizei".

Potrivit lui Apahidean, societăţile care deţin flote de vehicule şi vor să se extindă se pot confrunta cu reduceri de lichidităţi cauzate de criza financiară, motiv pentru care serviciile de leasing operaţional ar putea fi o soluţie de reducere a cheltuielilor.

"Firmele îşi pot reduce costurile cu întreţinerea flotei de maşini apelând la serviciile de leasing operaţional", a explicat şeful LeasePlan.

Piaţa de leasing operaţional a avansat cu peste 100% în acest an şi păstrează un potenţial mare de creştere şi în 2009, consideră el.

"Având în vedere ponderea actuală a pieţei de leasing operaţional, de circa 6% din totalul pieţei de leasing, există potenţial de creştere spre 10% la sfârşitul lui 2009", a adăugat Apahidean.

Directorul general al LeasePlan şi-a propus ca, în 2009, compania pe care o conduce să fie mai activă în ceea ce priveşte informarea clienţilor despre beneficiile managementului de flote, explicându-le că este mai avantajos să plătească pentru utilizarea unui autovehicul, decât să îl deţină şi să investească bani în el. "Autoturismele sunt mijloacele fixe care se devalorizează repede", a menţionat şeful LeasePlan.

În 2007, valoarea bunurilor finanţate în leasing pe piaţa românească a avansat cu 51,6%, până la 4,94 miliarde euro.

În primele nouă luni, piaţa românească de leasing a avansat cu 29,7%, până la 4,296 miliarde euro, comparativ cu creşterea de 42% înregistrată în ianuarie-septembrie anului trecut.

Însă efectele scăderii puternice a vânzărilor auto ar putea afecta puternic piaţa de leasing începând cu luna octombrie, potrivit unei declaraţii din 14 noiembrie a secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii