BANCI | Ultima Ora

BNR va mentine dobanda ROBOR la niveluri mici pana la toamna, cand ar urma sa creasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-19 09:45

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine nivelul dobanzilor mici de pe piata interbancara (ROBOR), prin intermediul surplusului de lichiditate, pana in a doua parte a acestui an, in conditiile unei inflatii negative, apreciaza economistii Garanti Bank intr-un raport.

“BNR nu va steriliza deocamdata lichiditatea abundenta, cu o medie zilnica a depozitelor bancare la banca centrala de 13,4 miliarde lei in februarie, dublu fata de aceeasi luna a anului trecut, astfel ca ROBOR la 1 luna si-a continuat trendul descendent, pana la 0,55% in martie, fata de 1,75% cat este rata de politica monetara. O majorare a dobanzilor este asteptata doar in a doua parte a anului, prin ingustarea coridorului dintre facilitatile de dobanda ale BNR, in prezent la +/-1,5%, care ar urma sa duca la cresterea dobanzilor interbancare la nivelul dobanzii de referinta”, precizeaza economistii Garanti Bank.

Acestia anticipeaza ca BNR va majora dobanda de referinta abia in 2017, insa nu este exclusa o actiune si mai timpurie, in functie de evolutia inflatiei, influentata de cresterea consumului.

În ceea ce privește rezervele minime obligatorii (RMO), se așteaptă ca acestea să fie reduse în 2016, de la 12% (pentru pasivele în valută) și 8% (pentru pasivele în lei), la 9% și, respectiv, 6%.

Crestere de 3,7% a PIB-ului in 2016

Produsul intern brut (PIB) este estimat a avea o crestere de 3,7% in acest an, ca urmare a accelerării consumului, se mai arata in Raportul Macroeconomic al Garanti Bank, corespunzător primului trimestru al acestui an, conform unui comunicat de presa al bancii, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Banca preconizează că principalele motoare ale economiei în 2016 vor continua să fie comerțul și sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să își intensifice contribuția la PIB. Piața rezidențială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spații de birouri, conform raportului citat.

Bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, precum și creșterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să își arate efectele asupra execuției bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, însă, se va menține sub 3% din PIB, arată Raportul Macroeconomic al Garanti Bank.

“2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerțul a crescut, serviciile de IT și externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne așteptăm ca anul acesta să își păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Garanti Bank estimează că prețurile vor scadea în primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, și că inflația va intra pe un teritoriu pozitiv, în a doua jumătate a anului.

În luna decembrie, Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului pe termen lung a României, de la stabilă la pozitivă. Potrivit estimărilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai țării vor continua să fie într-o formă bună. Inflația medie și ratele dobânzilor pe termen lung se află la un nivel minim istoric, în timp ce datoria publică și deficitul bugetar sunt sub pragurile limită – de maxim 60% și, respectiv, 3% din PIB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii