BANCI | Ultima Ora

BNR revizuieste semnificativ in jos prognoza inflatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-15 19:03

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit semnificativ in jos prognoza privind rata inflatiei in urmatorii doi ani.

Concret, inflatia ar urma sa scada de la 15% in prezent la 7,2% la sfarsitul lui 2023 si 4,2% la finalul lui 2024.

Cu toate acestea, rata inflatiei va ramane in acesti doi ani peste tinta BNR, de 2,5% plus un punct, adica 3,5%.

„Prognoza este extrem de temperata. Desi in afara tintei, eu spun ca nivelul de 4,2% este rezonabil, daca ne uitam la contextul geopolitic in care traim, cu multe componente pe care nu le stapanim, precum costul produselor energetice”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului privind inflatia.

Isarescu a subliniat ca pentru diminuarea inflatiei nu ar trebui ca BNR sa determine reducerea prea tare a cererii, prin cresterea prea mare a dobanzii, pentru ca aceasta ar putea duce la o recesiune economica.

„Nu e o solutie sa reduci cererea, daca ai costuri in crestere, pentru ca afectezi companiile. Trebuie sa ne vedem lungul nasului, ce putem face noi, pentru evitarea recesiunii. Sunt adeputul unui fine tuning, adica o ajustare treptata a politicii monetare, in paralel cu politica fiscala. Nu stim ce se intampla cu razboiul, nu stim cat va creste dobanda la euro, oricum nu va fi real pozitiva, sunt foarte multe necunoscute”, a declarat guvernatorul BNR.

Dobanda va scadea doar cand inflatia va ajunge la 7%

Cu privire la dobanda de politica monetara, aflata acum la 7%, guvernatorul Isarescu a spus ca aceasta ar mai putea scadea, dar nu inainte ca inflatia sa ajunga la nivelul acesteia.

"Noi, dar si toate bancile centrale, incercam sa reducem inflatia cu dobanzi real negative, ceea ce este o noutate. Asta se intampla cand ai multi factori exogeni, precum razboiul din Uncraina, de la care se astepta sa se termine, cererea de produse si servicii, pretul petrolului si alti multi factori de natura politica, pe care reusesti sa-i controlezi altfel (nu cu cresteri de dobanzi). Asadar, noi, bancile centrale, stam cu dobanzile jos, pentru ca intre timp alti factori, precum reducerea costurilor, va duce inflatia inapoi. Daca se va intampla", a spus Isarescu.

"Daca ne-am duce cu dobanda peste 7% am avea alte necazuri. De exemplu, ni se apreciaza cursul, ceea ce nu este un lucru pozitiv, cand ai un astfel de deficit de cont curent, de aproape 10% din PIB", a adaugat guvernatorul BNR.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii