BANCI | Ultima Ora

BNR relaxeaza in continuare lichiditatea, pe fondul cresterii cererii de titluri de stat si a aprecierii leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-05 08:37

BNR a majorat de la 9 la 10 miliarde de lei plafonul pentru sumele imprumutate bancilor in cadrul operatiunii saptamanale tip repo prin care banca centrala injecteaza lichiditati in piata, facilitand astfel achizitia de catre banci a titlurilor de stat emise de Ministerul de Finante pentru finantarea bugetului de stat.

Cererea de lei de pe piata s-a intensificat in ultima perioada, determinand si aprecierea leului, care s-a apreciat cu 1,5% in ianuarie fata de euro, datorita includerii titlurilor emise de statul roman intr-un idice al pietelor emergente realizat de banca americana JP Morgan, fapt care a atras tot mai multi investitori straini.

Cresterea cererii a determinat scaderea dobanzilor pentru titlurile de stat emise de Finante, statul putandu-se astfel imprumuta mai ieftin. Ratele dobanzilor la titlurile de stat au scazut ieri pentru a 11-a oara consecutiv, pana la 5,51% la titlurile pe un an si 5,69% la cele pe trei ani.

Nu acelasi lucru se intampla in cazul dobanzilor pietei bancare (ROBOR), un indice pentru costurile cu care se imprumuta de la banca companiile si persoanele private, intrucat BNR mentine la un nivel ridicat aceste dobanzi, prin plafonarea volumului de lichiditati oferite bancilor.

BNR a ales sa controleze dobanzile de pe piata interbancara ca alternativa la mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara la 5,25%, in ciuda cresterii ratei inflatiei. Atunci cand preturile de consum cresc, bancile centrale majoreaza dobanda si scumpesc astfel costul banilor, astfel incat sa limiteze consumul, fapt care conduce si la diminuarea preturilor.

BNR a considerat insa ca majorarea inflatiei pe parcursul anului anterior a fost temporara, determinata in principal de cresterea preturilor la produsele alimentare din cauza secetei, astfel incat inflatia urmeaza sa revina in acest in tintele stabilite, respectiv 2,5% plus o marja de variatie de un procent, adica maxim 3,5%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii