BANCI | Ultima Ora

BNR plafoneaza iar lichiditatile acordate bancilor pentru a ajuta leul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-09 09:20

Banca Naţională a României (BNR) a plafonat la 6 miliarde lei valoarea lichiditatilor oferite bancilor prin operatiunea saptamanala repo, desi cererea bancilor a fost de 15,3 miliarde, cu scopul de a diminua deprecierea leului.

Euro a ajuns in prima parte a zilei de ieri la 4,59 lei iar dupa decizia BNR a scazut la 4,5725 lei/euro. Cursul de referinţă al BNR a scăzut, ieri, cu 0,48 bani, la 4,5646 lei/euro.

Pe de alta parte, plafonarea lichiditatilor oferite bancile are ca efect advers o crestere a dobanzilor, astfel ca randamentul la plansamentele cu o maturitate de o saptamana au crescut usor, la 5% - 5,5% pe an.

In luna august BNR a plafonat, pentru prima dată din 2008, sumele acordate în cadrul operaţiunilor repo. Unul dintre efectele indirecte ale deciziei BNR a fost aprecierea monedei naţionale în raport cu euro. Tot în acest context, randamentele cerute de instituţiile de credit pentru titlurile de stat vândute de Trezorerie au crescut, iar din această cauză Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit să atragă de pe piaţa internă, în august, doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei.

Finanţele au împrumutat, ieri, 578 milioane lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu scadenţa la 11 luni, la un randament mediu de 6,02% pe an.

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea din partea băncilor a totalizat 1,55 miliarde lei.

MFP a mai vândut titluri cu aceeaşi scadenţă, în septembrie, în valoare de 978,4 milioane lei, peste valoarea programată, la un randament de 5,95%.

Pentru luna octombrie, Finanţele şi-au propus să împrumute de pe piaţa internă 4,15 miliarde de lei, prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii