BANCI | Ultima Ora

BNR injecteaza lichiditati de 9,3 miliarde lei pe piata bancara, pentru a limita cresterea ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-10-03 13:34

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat astazi in piata bancara lichiditati de 9,3 miliarde lei, astfel ca dobanzile ROBOR pe termen scurt, de o zi (overnight) au stagnat la 2%, fata de 1,99% la cat au ajuns ieri, dupa o crestere abrupta, de la 0,49% in urma cu o saptamana.

ROBOR la 3 luni si 6 luni, in functie de care se stabilesc dobanzile la credite, au continuat insa sa creasca si astazi: ROBOR 3M de la 1,71% la 1,80% iar ROBOR 6M de la 1,78% la 1,89%, dar probabil ca se vor stabiliza in urmatoarele zile, odata ce BNR a dat semnalul ca actioneaza pentru asa-zisul “management adecvat al lichiditatii”.

Lichiditatile de 9,3 miliarde euro au fost injectate in piata bancara prin intermediul operatiunii clasice de piata monetara, denumita “repo”, prin care BNR ofera bancilor lichiditati, in schimbul titlurilor de stat. Termenul este de o saptamana, iar dobanda platita de banci este cea de referinta, 1,75%.

Este prima operatiune repo realizata de BNR in ultimii doi ani, ultima avand loc in 31 august 2015, in valoare de doar 1,9 miliarde lei.

Pana la acea data, BNR organiza aproape saptamanal operatiuni repo de injectarea lichiditatilor in piata.

In ultimii doi ani, insa, banca centrala a mentinut un exces de lichiditate pe piata bancara, care a determinat scaderea ROBOR 3 M de la 1,5% cat era in 31 august, momentul ultimei operatiuni repo, la 1% in ianuarie 2016 si 0,7% la finalul lui 2016, cel mai de jos nivel, care s-a mentinut si in prima parte din acest an.

BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, a precizat recent ca ROBOR-ul a fost lasat sa scada sub nivelul normal la care ar trebui sa fie, cel al ratei de referinta a bancii centrale, de 1,75%, prin mentinerea unui exces de lichiditate, pentru ca bancile sa recapete increderea in functionarea eficienta a sistemului si sa creasca activitatea de creditare (vezi aici detalii).

Insa perioada dobanzilor mici se apropie de final, odata ce inflatia a revenit la nivelurile normale, de aproape 2%, iar anul viitor urmeaza a creste la 3%, astfel ca si BNR trebuie sa creasca dobanda de referinta.

Si fireste ca prima dobanda care trebuie sa creasca este cea care a si scazut cel mai mult, adica ROBOR-ul, dupa cum preciza anul trecut Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

In consecinta, incepand cu mijlocul lunii august, ROBOR-ul a intrat pe o tendina de crestere progresiva, de la 0,8% la 0,9% iar apoi la 1% la mijlocul lunii septembrie, pentru ca din 26 septembrie sa inceapa o ascensiune abrupta, de la 1,14% la 1,80% intr-o saptamana, provocand reactii din partea reprezentantilor puterii politice, aflati sub presiunea criticilor privind majorarile de taxe, care determina si alte scumpiri, precum combustibilii.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  dobanda de politica monetara  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii