BANCI | Ultima Ora

BNR imprumuta bancile cu tot mai putini bani: cursul scade, dar cresc dobanzile la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-08-20 15:28

BNR imprumuta bancile cu tot mai putini bani, pentru a ajuta leul sa recupereze din deprecierea puternica din ultimul timp. Decizia are insa ca efect cresterea dobanzilor pietei interbancare (ROBOR), in functie de care se calculeaza ratele la credite.

BNR a plafonat pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni saptamanale tip repo, pe o perioada de o saptamana, cu dobanda de politica monetara (5,25%) si garantate cu titluri de stat.

Suma maxima pe care banca centrala este dispusa acum sa o acorde bancilor este de 4 miliarde lei, fata de 6 miliarde in urma cu 2 saptamani si de 5 miliarde saptamana trecuta.

Astazi, BNR a imprumutat 13 bănci cu 4 miliarde lei, desi cererea din partea bancilor a fost de aproape patru ori mai mare, adica 15 miliarde lei.

Consecinta acestor operatiuni a fost diminuarea lichiditatii in lei pe piata interbancara, ce a condus la o apreciere a leului.

Astfel, cursul leu/euro a scazut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4939 lei/euro in sedinta de astazi.

Leul a recuperat in acest fel o mare parte din deprecierea de 4,4% inregistrata pe parcursul lunii iulie, din cauza scandalului politic.

Pe de alta parte, un efect negativ al deciziei BNR este cresterea ratelor dobanzilor interbancare in lei. Astfel, ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele acordate de banci in special firmelor a crescut de la 5,30% la inceputul lunii la aproape 6% in prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii