BANCI | Ultima Ora

BNR a redus din nou dobanda de referinta, la 2,75%, un nou minim istoric, dar si rezervele minime obligatorii in valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-04 12:47

BNR a anuntat reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct, la un nou minim istoric, de 2,75%, o decizie anticipata de majoritatea analistilor, dar si de premierul Victor Ponta, care a exploatat-o in scop electoral, subliniind ca acesta este un lucru bun, intrucat va determina scaderea costului cu care firmele obtin credite de la banci.

Justetea scaderii dobanzii este pusa la indoiala si de faptul ca decizia a fost luata in cadrul primei sedinte a noii componente a Consiliului de Administratie al BNR, din care fac parte trei noi membri numiti recent de PSD: Liviu Voinea, Daniel Daianu si Gheorghe Gherghina.

Guvernatorul Mugur Isarescu urmeaza sa explice decizia luata de BNR in cadrul unui briefing de presa care va avea loc la ora 3, pe care Bancherul.ro il va prezenta in detaliu.

Este a treia reducere la rand a dobanzii BNR, cu cate un sfert de punct, de la 3,5% la 2,75%, dupa cele din 4 august si 30 septembrie.

Reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta surprinde din nou analistii

Interesant este ca BNR a decis nu doar reducerea dobanzii ci si reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta de la 16% la 14%, o decizie care nu a fost anticipata de membrii Asociatiei analistilor financiar-bancari.

La fel de surprinzatoare pentru analisti a fost si decizia BNR din 30 septembrie, cand au fost diminuate rezervele minime obligatorii in lei de lal 12% la 10%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014, cand bancile incaseaza lichiditati de 3,1 miliarde lei imobilizate pana acum la BNR. (Vezi aici detalii)

De asemenea, BNR a decis sa reduca in continuare intervalul dintre dobanda de referinta si facilitatile permanente de creditare (Lombard) si de depozit, la 2,5 puncte. Decizia a fos luata "în scopul reducerii volatilității ratelor dobânzilor de pe piața monetară interbancară și al consolidării transmisiei semnalului de politică monetară".

Vezi aici comunicatul BNR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii