BANCI | Ultima Ora

BNR a redus degeaba dobanda: creditarea continua sa bata pasul pe loc. Soldul creditelor a scazut cu 0,9% in octombrie, in timp ce economiile cresc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-26 16:23

Dupa o crestere firava, de 0,5% in septembrie si 0,2% in august, volumul de credite din portofoliile bancilor a scazut in octombrie cu 0,9%, din cauza diminuarii masive a imprumuturilor in valuta, cu 1,8%, si a avansului modest a creditelor in lei, cu 0,5%.

Asta in ciuda scaderii semnificative a dobanzilor la credite, stimulate de relaxarea politicii monetare a BNR. In septembrie, dobanzile la creditele noi in lei au scazut cu aproape un punct, de la 9,51% la 8,61%, conform datelor BNR. Dobanda pentru creditele destinate populatiei s-a diminuat de la 11,07% 10,26%, iar in cazul finantarilor pentru firme, dobanda a scazut de la 8,74% la 7,90%.

O scadere si mai mare a soldului de credite a avut loc in luna iulie, de 1,2%. Pe parcursul ultimului an, stocul de credite acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 3,9% (5,7% in termeni reali), in contextul reducerii cu 7,4% a creditarii in valuta si cresterii cu 1,9% a imprumuturilor in lei. Vezi aici detaliile transmise de BNR privind creditarea.

Pe de alta parte, volumul de depozite isi continua ascensiunea, ceea ce inseamna ca atat populatia cat si firmele continua sa puna deoparta bani pentru zile negre.

Soldul depozitelor din bancile romanesti a crescut cu 1,3% in octombrie. Populatia si-a majorat economiile in lei cu 2%, dar si le-a diminuat cu 1% pe cele in valuta. Si companiile au economisit mai mult in lei decat in valuta luna trecuta. Vezi aici detalii despre evolutia depozitelor.

La inceputul lui august, BNR a surprins analistii prin scaderea dobanzii de referinta cu o jumate de punct, de la 5% la 4,5%, asteptarile fiind de doar un sfert de punct, in ciuda faptului ca inflatia intrase pe o panta puternic descendenta iar creditarea era foarte slaba. De altfel, acestea au fost si justificarile principale ale bancii centrale pentru diminuarea dobanzii.

Au urmat, apoi, alte doua taieri ale dobanzii de referinta, pana la 4% in prezent, dar fara efecte pe piata creditarii.

In 30 septembrie, BNR a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 4,25%, conform asteptarilor celor mai multi analisti.

Ulterior, in 5 noiembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat o noua reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte, la 4% pe an, conform asteptarilor majoritatii analistilor, in conditiile in care inflatia este in scadere iar economia are nevoie de credite mai ieftine pentru crestere.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii