BANCI | Ultima Ora

BNR a pierdut un proces cu BRD in care revendica cladirea fostei banci Marmorosch din strada Doamnei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-25 21:59

BNR a pierdut un proces cu BRD in care cerea inapoi cladirea fostei banci Marmorosch din strada Doamnei, chiar de langa sediul bancii centrale, pe care BRD o cumparase de la RAPPS si o revanduse unei firme a omului de afaceri Puiu Popoviciu, Doamnei Imobiliare.

Este vorba de cladirea cu statut de monument istoric in care avea sediul BRD la inceputul anilor 2000, inainte de a se muta in actualul turn din Piata Victoriei. Banca franceza o cumparase de la RAPPS cu 737.000 de euro, in 2004, iar in 2007 a vandut-o firmei lui Popoviciu cu nu mai putin de 10,5 milioane de lei, facand astfel o afacere pe cinste.

Cladirea monument, conceputa de arhitectul Petre Antonescu, a fost construita in 1923, in anii de glorie a bancii Marmorosch, infiintata la 1848 de zaraful evreu Iacob Marmorosch sub forma de banca de casa, dezvoltata apoi prin asocierea cu Mauriciu Blank la 1864 si transformata in societate pe actiuni in 1905, cu un capital de 8 milioane de lei, majorat ulterior la 125 de milioane de lei.

In anii 20 devenise cea mai puternica banca romaneasca, datorita faptului ca devenise principalul canal al investitiilor straine in Romania, un avantaj care i-a devenit fatal in anii 30, odata cu izbucnirea marii crize financiare mondiale (The Great Depression) cand capitalurile s-au retras iar banca a fost nevoita sa-si declare falimentul. BNR i-a acordat imprumuturi de urgenta si a salvat-o, insa la 1948, la 100 de ani de la infiintare, a fost nationalizata.

Dupa falimentul Marmarosch, BNR a cumparat cladirea in care functiona banca, insa ulterior, dupa nationalizare, aceasta a trecut in proprietatea statului, astfel ca RAPPS a putut sa o vanda.

BNR a incercat sa o recupereze in justitie, dar fara izbanda, judecatorii Inaltei Curti de Casatie fiind de partea BRD si a firmei care cumparase cladirea de la aceasta, se pare cu scopul de a ridica un centru de afaceri, in ciuda faptului ca este vorba de un monument istoric.

Din cauza disputei in justitie, cladirea a ramas neutilizata de aproape ani. Ramane de vazut ce vor face cu ea proprietarii care au castigat-o in justitie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii