BANCI | Analiza

BNR a inceput razboiul cu bancile grecesti: le cere sa renunte la finantarile de 15 miliarde de lei cu care isi sustin subsidiarele din Romania. BNR recunoaste astfel ca bancile grecesti din Romania au o mare problema: datoria uriasa fata de Grecia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-23 08:31

BNR a cerut bancilor grecesti din Romania, inca din luna februarie, sa incheie acorduri cu bancile-mama pentru ca acestea sa nu-si poata retrage, in cazul izbucnirii unei crize in Grecia, finantarile uriase, care se ridica la 15 miliarde de lei, cu care bancile grecesti isi sustin cele patru mari subsidiare din tara noastra: Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank.

BNR a luat aceasta masura dupa experienta avuta cu criza bancara din Cipru, cand aceasta tara a instituit un control al capitalurilor, care presupunea retragerea depozitelor pe care bancile cipriote le aveau la subsidiarele din strainatate, inclusiv in Romania, si blocarea in tara a fondurilor bancilor straine.

Daca in Grecia ar aparea o criza asemanatoare cu cea prin care a trecut Ciprul si s-ar institui un control al capitalurilor, atunci bancile-mama ar putea retrage depozitele in valoare de 15 miliarde de lei pe care le detin la cele patru subsidiare din Romania, iar acestea, la randul lor, nu si-ar mai putea retrage depozitele pe care le au la bancile-mama.

Numai ca, potrivit analizei realizata de Bancherul.ro, depozitele pe care bancile grecesti din Romania le au la bancile-mama din Grecia se ridica la doar 800 de milioane de lei, detinute de o singura banca, Bancpost, in comparatie cu datoriile de 15 miliarde pe care le au bancile romanesti la bancile-mama din Grecia.

In aceste conditii, un acord de compensare a datoriilor intre bancile romanesti cu capital grecesc si bancile-mama, asa cum a cerut BNR, le-ar lasa pe acestea din urma cu datorii nete de peste 14 miliarde lei, ceea ce este greu de acceptat.

Ramane de vazut daca grecii vor semna o astfel de cerere facuta de BNR, care recunoaste astfel problema mare pe care o au subsidiarele bancilor grecesti din Romania: nivelul ridicat al datoriilor fata de bancile-mama.

Ce spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR

Seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, le-a recomandat bancilor grecesti din Romania, inca din luna februarie, ca expunerile pe Grecia sa fie mai mici decat sursele atrase din Grecia. "Le-am cerut tuturor sa aiba un acord benefic, in eventualitatea in care se ajunge la control de capital, cum s-a ajuns in Cipru, cand in momentul declansarii crizei nu a mai iesit 1 euro din tara. Va dati seama ca in conditiile in care in Grecia se ajungea la o situatie similara celei din Cipru, si era foarte probabil, a fost pe muchie de cutit (in februarie), acordul de lending e de mare ajutor.

In momente de criza e bine sa fii dator, pentru ca problema nu e a ta, ci a celui care are de recuperat. Si atunci bancile s-au orientat foarte bine, au avut acorduri de lending, nu au fost prinse cu titluri de stat grecesti in portofoliu, una singura avea ceva dar le vanduse cu 2 zile inainte. 

Trebuie sa fim atenti, pentru ca sunt doar 4 luni de zile (de valabilitate a acordului incheiat in februarie de Grecia cu finantatorii externi), timp in care eu zic ca se rezolva foarte putine. Daca in atatia ani de cand ai luat imprumuturile astea de la Troika nu ai rezolvat multe, nu stiu cate se pot rezolva in 4 luni in Grecia si riscurile raman. Dar inca o data va spun ca avantajul mare de tot este ca bancile grecesti din Romania sunt subsidiare nu sucursale, adica sunt sub autoritatea noastra de supraveghere si de decizie."

- Ce depozite de la mame au bancile grecesti din Romania? 

Cinteza: "Sunt finantate cum trebuie, una dintre ele mai ales. Toate au fost finantate de mame la greu. Nu a fost nicio problema. Au titluri de stat care le-ar permite sa faca fata lejer unor retrageri masive de depozite. Iar calitatea activelor bancii e atat de buna incat sunt convins ca BNR ar accepta sa actioneze si ca imprumutator de ultima instanta, asa cum s-a facut in 2008 pentru acel gap de lichiditate la Banca Transilvania."

- A fost nevoie de recapitalizari la bancile grecesti in ultima perioada?

Cinteza: "Cu o medie a solvabilitatii de 16%, de ce sa-i mai ceri capital? Ar insemna sa-i bag chiar eu in pierderi. Capitalul costa, de ce sa aducem bani in tara cand nici ce au nu pot folosi."

- Dar nu au avut pierderi?

Cinteza: "Au avut pierderi, dar asta nu inseamna ca au nevoie de capital."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii