BANCI | Ultima Ora

BERD, BEI si Banca Mondiala au lansat un nou plan de investitii de 30 miliarde euro pentru Europa de Est, inclusiv Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-09 08:38

Trei institutii financiare internationale (Banca Europeana de Investiții - BEI Group, Banca Mondiala și Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare - BERD, au decis lansarea unui nou plan de acțiune comună pentru a sustine redresarea economica în Europa Centrală și de Sud Europa de Est, inclusiv in Romania.

Planul de acțiune, un răspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor din Europa emergenta, include investitii de peste 30 de miliarde de euro pentru perioada 2013-2014, dupa ce in cadrul unei actiuni asemanatoare din 2009-2010 au fost investite 24.5 miliarde de euro.

Cele trei institutii au precizat, intr-un comunicat, ca "Planul de actiune a fost dezvoltat în contextul "Inițiativei de la Viena", fara a oferi insa mai multe detalii.

Se intelege, astfel, ca Planul isi propune sa compenseze iesirile de capital si reducerea expunerilor bancilor straine, in conditiile in care Initiativa de la Viena nu mai poate impiedica acest fenomen.

Noul planul de acțiune, se mentioneaza in comunicat, își propune să revigoreze creșterea economica în regiune prin susținerea inițiativelor private și în sectorul public, inclusiv infrastructura, investițiile întreprinderilor și sectorului financiar.

Această inițiativă vine dupa precedentul Plan de actiune din 2009-2010 derulat de institutiile financiare internationale, prin care au fost sprijinite economiile central-europene afectate de o criză de lichiditate în sectorul financiar și corporativ.

Conform planului de acțiune din 2009-1010, s-a promis inițial o contribuție de peste 24.5 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, dar suma investita a depăsit obiectivele inițiale.

Seful BERD: fluxul retragerilor de fonduri din Europa de Est continua, iar aceste tari ar putea deveni victime colaterale ale crizei euro

Desi situația din regiune nu este la fel de rea ca acum trei ani, vom vedea în continuare ieșiri de capital, în special din sectoarele bancare, spune William Jackson, economist in cadrul Capital Economics, citat de Bloomberg.

El considera ca nu este o urgenta la fel de mare ca cea din 2009, de aceea este surprins de valoarea investitiilor.

Europa de Est a fost afectata de recesiunea din zona euro, cea mai mare piață de export a sa și principala sursă de investiții și de finanțari bancare.

Tarile din Europa de Est Europa risca sa devina "victime colaterale" a crizei datoriilor din zona euro, pentru ca bancile occidentale isi retrag fondurile iar recesiunea din Europa subminează creșterea, a declarat președintele BERD, Suma Chakrabarti, in cadrul unei reuniuni la Varșovia, din 18 octombrie. Desi cele mai pesimiste scenarii au fost evitate, persista un flux constant de retragere de fonduri din regiune, a adaugat el.

Bancile europene ar putea fi nevoite sa vanda active de nu mai putin de 4,5 trilioane de dolari in 2013, daca factorii de decizie politică nu reușesc să oprească criza, ceea ce ar face ca țările din Europa Centrală și de Est sa devina cele mai vulnerabile din lume, a aratat Fondul Monetar International într-un raport în Octombrie 10.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii