BANCI | Ultima Ora

BCR declara ca vrea sa acorde doar credite in lei prin programul Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-09 15:21

BCR a primit în cadrul programului Prima Casa o sumă suplimentară în valoare de 45 milioane EUR pe care intenționează să o acorde numai sub formă de credite în lei imediat ce legislația care reglementează Programul Prima Casă va permite băncilor să își completeze și/sau modifice ofertele inițiale de finanțare, anunta banca intr-un comunicat.

Pana acum, atat BCR cat si celelalte banci au acordat aproape exclusiv credite tip Prima Casa in euro, intrucat diferentialul de dobanda intre lei si euro s-a mentinut suficient de mare pentru ca imprumuturile in moneda nationala sa fie atractive.

De altfel, BCR nici nu are in prezent o oferta de credite tip Prima Casa in lei ci doar in euro, la fel ca BRD, cele doua banci detinand majoritatea cotei de piata a acestor tipuri de credite in Romania.

Doar banca de stat CEC Bank a oferit, inca de la inceputul programului Prima Casa, si credite in lei, alaturi de cele in euro, insa presedintele Radu Ghetea a recunoscut in mai multe randuri ca imprumuturile in lei nu au avut succes.

Pentru creditele Prima Casa in lei, CEC Bank percepe o dobanda variabila de 7,53% (ROBOR 3M + 1,9 p.p), in timp ce pentru varianta in euuro, dobanda este de numai 4,22% (EURIBOR 3M + 4 p.p).

Diferentialul mare intre dobanzi indreapta clientii automat catre varianta in euro, din doua motive: la creditul in euro cu dobanda mai mica sa califica pentru un imprumut si cei cu venituri mai mici, iar in al doilea rand, o diferenta de peste trei puncte la dobanda in cazul unui imprumut pe termen lung face creditul in lei mult mai scump decat cel in euro, in ciuda riscului valutar.

CEC Bank a preferat asadar sa acorde credite in euro decat deloc. Ramane de vazut daca intentia BCR de a acorda doar credite in lei este doar una promotionala si de testare a pietei sau va prefera sa piarda cota de piata in detrimentul concurentilor, in conditiile in care desi cererea de credite in lei ar putea creste, cu siguranta ca va reprezenta doar o mica parte din totalul creditelor atat timp cat se va mentine diferentialul mare de dobanda.

BCR: Solicitarile de credite in lei sunt tot mai numeroase

“Programul Prima Casă se bucură de un succes enorm in randul clienţilor încă de la lansare. Numărul cererilor s-a mentinut intr-un ritm constant de la inceputul anului, astfel că volumul total al solicitarilor de credite depuse a ajuns sa depaseasca semnificativ suma pe care BCR o mai are la dispozitie. Ne dorim să-i ajutam în continuare pe români să-şi îndeplinească visul de a avea propria locuinţă. Opţiunea noastră de a continua creditarea in cadrului Programului Prima Casa in moneda nationala urmează atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul”, a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.

BCR a acordat, până în prezent, circa 30.000 de credite în cadrul Programului Prima Casă, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de EUR.

Pe perioada derulării Programului, creditul Prima Casă şi-a păstrat atractivitatea în special pentru tinerele familii care au putut beneficia de condiţiile preferenţiale de dobândă şi avans scăzut disponibile prin intermediul programului Prima Casă.

Profilul clientului din Prima Casă

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioadă de 30 de ani.

Regiunea cea mai activă în Programul Prima Casă este Bucureşti, a cărei cotă în volumul total de credite acordate a crescut la 45% în a parta etapă a Programului Prima Casă, faţă de cota aferentă în prima etapă a programului (36%). Pe lângă Bucureşti, următoarele 6 cele mai atractive judeţe active în programul Prima Casă au fost Timiş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Brasov şi Sibiu.

Criterii de eligibilitate Prima Casa

Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii bancari îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată.

Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca acceptă până la 3 coplătitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului.

În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii