BANCI | Ultima Ora

BCR BpL: speram ca procesul castigat cu Curtea de Conturi sa fie baza unui viitor sustenabil al sistemului bauspar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-02 15:39

BCR Banca pentru Locuinte (BpL) spera ca procesul castigat impotriva Curtii de Conturi "sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania, astfel incat acest sistem sa poata contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale Romanilor", potrivit unui comunicat de presa al bancii.

Comunicatul BCR BpL:

Curtea de Apel da dreptate BCR BpL in procesul cu Curtea de Conturi privind plata primelor cuvenite clientilor

- Banca a aparat drepturile clientilor
- Banca va colabora constructiv pentru clarificarea si sustenabilitatea cadrului legal
- Banca a suportat din fonduri proprii plata echivalentului primelor, pentru a evita neplaceri pentru clienti si pastrarea increderii in sistemul de economisire-creditare

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o sentinta care anuleaza decizia Curtii de Conturi, privind acordarea primei de stat, fapt ce dovedeste ca banca a respectat legea romaneasca a bancilor de locuinte (sistemul de economisire-creditare in sistem colectiv pentru scopuri locative), precum si practica europeana.

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza BCR Banca pentru Locuinte, prin sentinta pronuntata pe data de 1 martie a.c., in ceea ce priveste faptul ca legislatia actuala nu obliga la justificarea utilizarii pentru domeniul locativ pe clientii care au economisit minimum 5 ani, iar creditarea in sistemul colectiv al economisirii-creditarii este numai o optiune a clientului, nu o obligativitate, precum si in legatura cu faptul ca persoanele fizice minore ori cele in varsta de peste 65 de ani sunt eligibile sa primeasca prima de stat.

BCR BpL a argumentat instantei buna-credinta si respectarea drepturilor clientilor conform legii. BCR BpL spera ca aceasta decizie a instantei sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania, astfel incat acest sistem sa poata contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale Romanilor.

Banca este deschisa sa coopereze cu toate autoritatile relevante (Curtea de Conturi a Romaniei, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul de Finante, Parlamentul Romaniei) pentru un progres constructiv si sustenabil in beneficiul a peste 700.000 de clienti si al utilizarii eficiente a schemelor de economisire creditare pentru imbunatatirea situatiei locative a romanilor.

Pe parcursul desfasurariiprocedurilor legale, BCR Bpl a fost gardianul intereselor clientilor si a luat decizia de a acoperi din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost platite de catre stat pentru a respecta drepturile clientilor si a păsta increderea in sistemul de economisire-creditare.

„Va asiguram ca vom face, in continuare, tot posibilul pentru ca relatia de buna colaborare in spiritul bunei-credinte, manifestate pana acum atat de clientii nostri, cat si de BCR Banca pentru Locuinte sa nu fie influentata negativ de decizia Curtii de Conturi. Totodata, ii  asiguram pe clientii nostri ca BCR BpL a depus si va depune toate eforturile pentru respectarea intocmai a obligatiilor contractuale, in conditiile legislative existente. In tot acest timp am luat masuri concrete, astfel incat clientii sa nu fie afectati financiar, banca platind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de stat. Acest lucru demonstreaza buna noastra credinta“, a declarat presedintele BCR BpL, Lucian Anghel.

Bancile pentru Locuinte (Sistemul Bauspar) reprezinta o institutie europeana de traditie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din Romania, introdus in anul 2002, urmareste intocmai filozofia si practica Sistemului Bauspar european de a stimula atat economisirea cat si creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sanatoase pentru cei care le locuiesc. Legislatia nationala care reglementeaza acest sistem este aliniat cu legislatia si practica europene.

„Sistemul Bauspar rezolvă o problemă a milioane de români care vor să îşi renoveze locuinţele. Este un sistem european care funcţionează de o sută de ani în Germania si Austria. Intenţia de a investi în locuinţă, în 2015, a crescut în rândul românilor. Sunt 580 de mii de familii de români, potrivit unui sondaj IRSOP care au ca prioritate renovarea locuinţei“, a precizat Lucian Anghel.

Desi hotărârea pronuntată de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitivă, aceasta reprezintă un important pas înainte spre normalizarea si consolidarea sistemului Bauspar din România. BCR BpL va depune toate eforturile necesare pentru apărarea drepturilor clientilor săi si îsi reiterează dorinta de a găsi împreună cu toate entitătile implicate cele mai bune solutii pentru ca cetătenii români să beneficieze si în viitor de avantajele sistemului Bauspar.

BCR Banca pentru Locuinte castiga procesul cu Curtea de Conturi si se salveaza de la faliment

Taguri: procese  Curtea de Apel Bucuresti  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite pentru locuinte  

Comentarii

Geza Szoke
Intrebare ?
Asi vrea sa intreb cind vom primii prima de stat dupa bani depusa in BCR Banca pentru locuinta > Client : Szoke Geza , Contract : AE703Y431 ( Contractul a fost deschis la 03/07/2013 )

Vasile Ilie
Plata primei de la stat
As vrea sa stiu cand voi primi diferenta de bani din prima de la stat cuvenita contractelor finalizate in 2015?!

Vasile Coman - Bancherul.ro
prima de stat
Prima de stat o veti primi dupa ce se finalizeaza procesul dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Curtea de Conturi, dupa cum spune Ministerul Dezvoltarii in "Nota in atentia persoanelor care au incheiat contracte de economisire – creditare cu BCR Banca pentru Locuinte SA si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, conform OUG 99/2006 in anul 2015 au fost decontate fonduri de la bugetul de stat (in valoare de 179.775.000 lei) pentru plata primelor de stat aferente contractelor de economisire creditare incheiate cu beneficiarii, reprezentand aproximativ 82% din prima de stat aferenta anului 2014. in perioada 20.07.2015 - 27.10.2015 auditorii Curtii de Conturi au efectuat actiuni de verificare la MDRAP cu tema „Controlul utilizarii subventiilor bugetare”, actiune derulata in paralel si la BCR – Banca pentru Locuinte si Raiffeisen - Banca pentru Locuinte. Urmare a actiunii de verificare, Curtea de Conturi a constatat mai multe presupuse nereguli stipulate in Raportul de control, fata de care MDRAP a formulat o opinie divergenta in interpretarea prevederilor legale in vigoare, considerand ca a derulat programul cu respectarea legislatiei aplicabila acestuia. Ulterior ministerul a formulat o actiune in instanta pentru solutionarea punctelor de vedere divergente dintre MDRAP si Curtea de Conturi, actiune care se afla in prezent in curs de judecata, recursul formulat de MDRAP urmand sa fie solutionat de inalta Curte de Casatie si Justitie. Dupa solutionarea definitiva a actiunii in instanta, in functie de masura dispusa de instanta de judecata, MDRAP va actiona in consecinta, in sensul virarii primelor de stat restante. Atat BCR Banca pentru Locuinte SA, cat si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, au solicitat virarea primelor de stat, atat in 2016, cat si in anii urmatori, dar din motivele prezentate mai sus, la nivelul MDRAP s-a decis suspendarea virarii primelor de stat catre cele doua banci, pana la solutionarea definitiva a actiunii in instanta. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, sub rezerva solutionarii favorabile a actiunii in instanta, primele de stat nevirate de MDRAP catre cele doua banci, pana la data cand se incheie relatiile contractuale ale clientilor cu bancile respective, si care se cuvin clientilor, vor fi transferate imediat ce vor fi receptionate de banci, in ultimele conturi curente indicate de catre clienti. in ceea ce priveste prevederile Legii nr. 164/2018 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, acestea nu se aplica retroactiv, ci doar viitoarelor contracte de economisire-creditare. Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trata primele de stat pe baza vechii legislatii.”



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii