BANCI | Analiza

BCR: Banca Nationala va reduce succesiv dobanda in prima parte a anului viitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-10 15:48

"Scenariul nostru de baza indica posibile reduceri succesive ale dobânzii de politica monetara în primul semestru al anului urmator ca urmare a reducerii inflatiei dar si a necesitatii asigurarii unui cadru relativ favorabil cresterii economice din 2009 si 2010. Cu cât Banca Centrala îsi va întari rolul de creditor al sistemului bancar, cu atât mecanismul de transmisie a politicii monetare va deveni mai eficient, se arata in ultimul lucrarea Sinteze macroeconomice întocmită de către colectivul BCR Cercetare, ce analizează cele mai recente evenimente macroeconomice şi de pe pieţele financiare. (vezi documentul atasat)

"Nu excludem reduceri suplimentare ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale institutiilor de credit în 2009 dar în acelasi timp vedem o probabilitate mica de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valuta în prima parte a anului viitor în afara cazului în care finantarile externe (inclusiv investitiile straine directe) ar scadea considerabil. Motivele constau în necesitatea mentinerii unor rezerve valutare înalte în conditiile internationale actuale dar si în dorinta Bancii Centrale de a oferi un avantaj creditului în lei fata de cel în valuta.

Estimarea noastra cu privire la un deficit bugetar de 3% din PIB în 2008 si 2009 este realizata într-un scenariu care nu ia în calcul majorarile salariale din sectorul bugetar aflate în dezbatere în prezent. Daca se considera o majorare cu 50% a salariilor în întreg sectorul bugetar, costurile suplimentare vor fi de circa 1,5 - 2% din PIB în 2009, în timp ce o majorare doar în învatamânt conduce la costuri de aproximativ 0,8% din PIB. Cu toate acestea, este putin probabil ca salariile sa creasca cu 50% în tot sectorul bugetar având în vedere anumite majorari deja acordate.
Încadrarea deficitului bugetar în limita de 3% în urmatorii ani devine astfel o problema delicata si ar fi de dorit ca respectarea acestui prag sa nu se faca prin reducerea investitiilor în infrastructura.

O serie de proiecte de infrastructura (autostrazi) ar putea fi realizate în cadrul unor parteneriate public-privat, dar România a avut o experienta extrem de limitata în acest sens iar în ultimul timp costul de finantare a partenerului privat a crescut consistent.

Colectarea foarte buna a impozitelor indirecte în primul trimestru al anului 2008 induce un efect de baza negativ pentru perioada corespunzatoare a anului 2009 iar evolutia acestor impozite se poate dovedi modesta în primele trei luni ale anului urmator, cu un efect negativ asupra deficitului bugetar si cresterii economice.

Cresterea presiunilor asupra bugetului de stat este consistenta dar este vital în acelasi timp ca România sa accelereze macar investitiile în infrastructura si agricultura în 2009. În conditiile în care majorarile salariale efectuate în 2008, cele aflate în prezent în discutie si eventualele noi solicitari din 2009 ar determina nerespectarea criteriului de la Maastricht cu privire la deficitul bugetar, este posibil sa asistam la întarirea politicii fiscale, un aspect mai putin dezbatut în campania electorala." arata raportul BCR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii