BANCI | Analiza

BCR anticipeaza o inflatie mult mai mare in 2013 decat prevede BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-10 11:51

Economistii BCR apreciaza ca prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru 2013, de 3,5%, la limita superioara a intervalului tintit, este "mult prea optimista" si s-ar putea confirma doar daca vom avea un an agricol extraordinar, similar celui din 2011.

BCR se asteapta la o inflatie de 5,5% în decembrie 2012 si de 4,7% în decembrie 2013, asadar cu peste un punct peste prognoza BNR.

În ceea ce priveste politica monetară, BCR apreciaza ca va ramane la 5,25% si anul viitor, cu toate ca guvernatorul Isarescu a lasat sa se inteleaga la ultima conferinta de presa ca nu este exclusa o scadere, pentru a ajuta economia.

BNR, in fata unei decizii dificile

BCR: "Cu ocazia lansării celui mai recent raport privind inflatia, banca centrală a recunoscut că se află în fata unei alegeri destul de dificile din punct de vedere al politicii monetare: să ajute economia care se confruntă cu un deficit important al cererii agregate sau să mărească dobânda de politică monetară în conditiile reizbucnirii presiunilor inflationiste.

Dilema este cu atât mai mare cu cât o crestere a dobânzilor ar putea amâna, cel putin pentru o vreme, planul de trecere la creditarea în lei de la cea în valută.

Desi banca centrală consideră recenta crestere a inflatiei ca fiind temporară, aceasta a majorat prognoza de inflatie atât pentru finele acestui an, cât si a lui 2013 la 5,1% de la 3,2% si respectiv la 3,5% de la 3% anterior.

Săptămâna trecută, în comunicatul emis după decizia de mentinere a dobânzii cheie la 5,25%, Banca Natională a modificat retorica la ‘gestionarea fermă a lichiditătii’ fată de comunicatul anterior când anunta o ‘gestionare adecvată a lichiditătii’.

Aceasta modificare de termeni poate fi înteleasă ca o continuare a limitării lichiditătii oferite prin intermediul operatiunilor repo la o săptămână. Restrictionarea lichiditătii combinată cu interventiile în piată au oprit deprecierea leului care în prezent tranzactionează la 4,51 fată de moneda unică europeană."

Urmeaza inca timpuri destul de dificile

BCR: "Ne mentinem prognoza potrivit căreia inflatia va rămâne peste nivelul superior tintit de banca centrală atât în perioada rămasă din acest an, cât si în 2013.

Liberalizarea preturilor la energie programată pentru la anul (gaze natural si electricitate), fără a mai mentiona majorarea accizelor si cursul depreciat al EUR/RON (4,52) necesar la calculul acestora ar putea genera o deviatie ascendentă a inflatiei de 1-1,5% în 2013.

Fără îndoială deviatia negativă a PIB de la potential va persista anul viitor, sugerând presiuni dezinflationiste din parte cererii agregate. Dar nu mai putin adevărat este – si această parte nu este de obicei mentionată – că deficitul de cerere agregată, fie el pozitiv sau negativ – explică doar 5% din variatia totală a preturilor de consum la nivel anual.

Conform scenariului nostru de bază, ne asteptăm ca inflatia să atingă un maxim de 6,8% în trimestrul al II-lea din 2013, iar o posibilă majorare a dobânzii cheie ar trebui văzută într-un context mai larg, de transmitere a unor semnale de calmare – în special investitorilor străini – că totul se află sub control.

Asteptările investitorilor de majorare a dobânzii cheie cresc de obicei destul de mult atunci când inflatia rămâne pentru un timp mai îndelungat deasupra tintei băncii centrale si nu se întrevede o îmbunătătire prea clară a perspectivei.

Contextul european va rămâne dominat de incertitudini si nimeni nu poate sti cu sigurantă ce va urma. Comisia Europeană a redus aproape la zero prognoza de crestere economică a Zonei Euro pentru 2013 de la 1% anterior, ceea ce este un semnal că urmează încă timpuri destul de dificile.

Scenariul băncii centrale privind inflatia pentru 2013 este unul destul de blând si mizează pe o inflatie care să se situeze la finele anului viitor exact la limita superioară a intervalului tintit, adică 3,5%.

Chiar dacă BNR nu va prognoza niciodată o inflatie pentru anul următor în afara tintei, nu putem să nu considerăm ca mult prea optimistă prognoza de 3,5%, în afara unei situatii exceptionale cum ar fi un an agricol extraordinar similar celui din 2011.

Noi vedem o inflatie de 5,5% în decembrie 2012 si 4,7% în decembrie 2013. În ceea ce priveste politica monetară, rămânem deocamdată pe scenariul de mentinere a dobânzii cheie la 5,25% pe tot orizontul.

La urma urmei, un control mai puternic al lichiditătii ar putea fi considerat ca un substitut pentru o crestere a dobânzii de politică monetară. Dar pentru cât timp?"

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii