BANCI | Ultima Ora

Bank Leumi a obtinut in 2013 un profit de 2,098 milioane lei, in scadere cu 85%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-25 09:16

Bank Leumi Romania a obtinut in 2013 un profit de 2,098 milioane lei, in scadere cu 85% fata de anul precedent, 2012, cand rezultatul a fost de 13,632 milioane lei, conform raportului privind rezultatele financiare publicat de banca pe site-ul propriu. Rezultatul este substantial mai redus decat profitul bugetat, de 15,5 milioane lei.

Banca a fost afectata de reducerea cu 9% a veniturilor nete din dobanzi, de la 48,5 milioane lei la 44,4 milioane lei. In schimb, veniturile din comisioane au crescut cu 15%, de la 10,6 la 12,2 milioane lei.

Banca a pierdut si venituri nete din diferentele de curs, care au scazut cu 37%, de la 9,2 la 5,8 milioane lei.

Pe de alta parte, a crescut cu 61% pierderea neta din scoaterea din evidenta si deprecierea valorii activelor, de la 5,1 milioane lei in 2012 la 8,3 milioane lei in 2013. Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli au scazut insa cu 46%, de la 2 la 1 milion de lei.

Banca si-a redus marginal, cu 1%, cheltuielile operationale, in valoare de 54,1 milioane lei.

Bank Leumi si-a majorat usor activele totale in 2013, cu 4%, la 1,198 miliarde lei, fata de 1,150 miliarde in 2012, pe fondul avansului creditelor acordate clientilor cu 3%, la un total de 796 milioane lei, fata de 775 milioane in 2012.

Creditele restructurare

Valoarea bruta a creditelor restructurate la 31 decembrie 2013 se ridica la 228 milioane lei. Este vorba de acele credite restante dar nedepreciate, in jargonul bancar. Banca precizeaza ca restructureaza creditele clientilor care au dificultati financiare in vederea maximizarii oportunitatilor de incasare si minimizarii riscului de neplata. Conform politicii de restructurare, aceasta procedura are loc selectiv, daca debitorul are datorie restanta sau exista un risc mare de neplaa in conformitate cu termenii initiali ai contractului.

“Restructurarea are loc numai in cazul in care exista dovezi ca debitorul a facut toate eforturile rezonabile pentru a plati in conformitate cu conditiile contractuale initiale si este de asteptat ca debitorul sa fie in masura sa indeplineasca conditiile revizuite”, arata banca.

Creditele cu termeni negociati sunt definite ca fiind acele credite care au fost restructurate din cauza deteriorarii situatiei financiare a debitorului, pentru care banca a agreat termeni si conditii mai favorabile debitorului decat in conditiile initiale. Un credit continua sa fie prezentat ca parte a creditelor restructurate pana la scadenta, rambursare anticipata sau pana la scoaterea din evidenta.

Pentru creditele care au fost restructurate, banca aplica o perioada de carantina de trei luni, ceea ce inseamna ca metoda de calcul a ajustarilor pentru depreciere aplicata inainte de restructurare va fi mentinuta pentru o perioada de trei luni de la data restructurarii. In cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatiile de plata in termenii revizuiti in timpul celor trei luni de perioada de carantina, aceasta perioada se prelungeste pana cand debitorul nu inregistreaza trei luni consecutive nicio restanta la obligatiile sale de plata.

Depozitele, in crestere cu 4%

Bank Leumi si-a majorat si volumul depozitelor atrase de la clienti, cu 4%, care au ajuns la 664 milioane lei, fata de 613 milioane lei in anul precedent.

Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli au fost in scadere, la 2,5 milioane lei, fata de 3,6 milioane lei in 2012.

Bank Leumi nu si-a modificat in 2013 valoarea capitalului social, de 247,9 milioane lei.

Banca are semnat un acord de finantare stand-by cu Bank Leumi din Israel, in valoare de 39,6 milioane euro, ce poate fi tras in lei in cazul unei situatii de criza de lichiditate, dar care nu a fost pana acum utilizat. Dobanda este formata din ROBOR plus o marja de 0,25% pe an in prezent.

Solvabilitatea: 19,8%

Bank Leumi avea o rata de adecvare a capitalului de 19,08% la finalul lui 2013, in scadere fata de 20,15% in 2012, cu mult peste media sistemului bancar, de 15%

Bank Leumi avea la finalul anului trecut o retea teritoriala de 22 de unitati (20 de sucursale si 2 agentii) si 292 de angajati.

Vezi aici raportul publicat de Bank Leumi

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii