BANCI | Opinie

Bancile si Protectia consumatorilor discuta noi reguli pentru rambursarea creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-07-02 16:35

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) are în vedere adoptarea unor măsuri prin care să se schimbe modul în care băncile cer rambursarea împrumuturilor.

“Foarte mulţi consumatori s-au plâns de faptul că băncile încearcă să-şi recupereze dobânzile şi apoi creditul. Acest lucru devine o problemă în cazul în care clientul încearcă să ramburseze anticipat creditul”, a declarat pentru Money.ro Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

În prezent, în primele rate de rambursare a unui credit bancar, în funcţie de tipul creditului, dobânzile şi comisioanele pot avea o pondere de până la 90%, în timp ce restul reprezintă principalul. ANPC doreşte schimbarea acestui sistem pentru a face lucrurile echitabile pentru consumator.

“Vrem să găsim o variantă ca băncile să schimbe modalitatea de rambursare. Vom discuta şi cu bancherii şi celelalte autorităţi competente în această problemă”, adaugă preşedintele ANPC.

Spre exemplu, la un credit imobiliar de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani (DAE de 6,9%), rata lunară este de 316 de euro. În prima lună, clientul plăteşte dobânzi de 270 de euro şi 45 de euro din principal. Dobânda reprezintă astfel 86% din prima rată, iar principalul (banii returnaţi din împrumut) reprezintă doar 14%.

Principalul şi dobânda ajung să aibă aceaşi pondere în rata lunară abia în al 19-lea an de rambursare a împrumutului.

În primii 5 ani de rambursare a creditului, din sold se plătesc doar 3.132 de euro. Astfel, dacă doreşte rambursarea anticipată a creditului, clientul trebuie să plătească un comision de rambursare anticipată de 1% din soldul rămas (468 de euro), plus soldul rămas de 46.868 euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii