BANCI | Ultima Ora

Bancile romanesti au avut pierderi de 765 milioane lei la sfarsitul lunii septembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-20 16:17

Bancile romanesti au avut pierderi de 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro) pana la sfarsitul lunii septembrie, cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei, potrivit informatiilor publicate de presa.

In trimestrul trei, pierderea a fost de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro), dupa ce la finalul trimestrului doi se inregistrase un profit net de 94,5 milioane de lei,

Provizioanele aferente creditelor neperformante au continuat sa creasca, depasind pentru prima data suma de 30 miliarde lei, in trimestrul 3 volumul acestora fiind de 3 miliarde de lei.

Grupul BCR a contribuit cu peste 10% din pierderea sistemului bancar, cu un rezultat negativ de 91,1 milioane lei, conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS).

BRD a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), in scadere cu 19%, iar in trimestrul al treilea, castigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

UniCredit Tiriac Bank a anuntat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste castigul din perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii costurilor cu provizioanele.

Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales in reteaua teritoriala, care a coborat cu 100 de unitati de la inceputul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale si agentii, din care 40 au iesit din circuit in trimestrul al treilea.

La nivelul salariatilor ajustarea a fost mult mai putin abrupta, iesirile din sistem insumind 230 de angajati, de la 66.750 la 66.520 salariati.

In primele sase luni, profitul sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, fata de 373 milioane lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.

In aceasta perioada, 22 de institutii de credit au raportat un profit insumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decat a fost obtinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ doua treimi din profit a fost concentrat in patru mari banci.

In acelasi timp, 20 de banci au inregistrat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in primul trimestru.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii