BANCI | Ultima Ora

Bancile romanesti, scutite de noile majorari de capital stabilite de directiva CRD IV din 1 ianaurie 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-25 14:20

Bancile romanesti si firmele de investitii la Bursa (SSIF-uri) vor fi scutite de a veni cu resurse financiare suplimentare pentru a-si spori capitalul, incepand cu 1 ianuarie 2014, asa cum prevede noua directiva europeana de adecvare a capitalurilor institutiilor financiare, CRD IV.

Autoritatile de supraveghere din Romania au considerat ca nu este nicio graba pentru ca bancile romanesti sa-si majoreze capitalul, noile norme urmand a fi implementate progresiv, in urmatorii ani.

Potrivit unui prezentari a BNR (vezi foto 2), cerintele minime de capital, de 8% din activele ponderate la risc (credite, in principal), ar urma sa ramana neschimbate pana in 2015, dup care vor creste la 10,5% pana in 2019.

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ, condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recomandat BNR si Aurotitatii de Supraveghere Financiara (ASF), să nu impună bancilor si firmelor de investiţii financiare (SSIF) implementarea accelerată a amortizorului de conservare a capitalului si a amortizorului anti-ciclic de capital, începând cu 1 ianuarie 2014. De asemenea, s-a recomandat stabilirea unui nivel 0 (zero) al amortizorului pentru riscul sistemic, se arata intr-un comunicat al Comitetului.

Conform noilor reglementari europene din directiva CRD IV, bancilor si firmelor de investitii li se vor impune amortizoarele de capital, pe lângă cerinţele minime de fonduri proprii, în vederea creşterii capacităţii acestora de a suporta pierderile ce pot surveni ca urmare a materializării riscurilor idiosincratice şi sistemice.

Concret, pe langa cerintele minime de capital de 8%, bancile trebuie sa constituie niveluri suplimentare de capital, denumite amortizoare de capital, si anume: amortizorul de conservare a capitalului, de 2,5%, care prevede restrictii privind distribuirea profiturilor, amortizorul anticiclic de capital, intre 0 si 2,5%, stabilit in functie de evolutia economica, precum si amortizorul de risc sistemic, intre 1% si 5%.

Amortizorul anti-ciclic de capital este destinat pentru contracararea perioadelor de creştere excesivă a creditului, amortizor pentru riscul sistemic a fost introdus pentru contracararea riscului sistemic iar amortizorul pentru instituții sistemice are in vedere contracararea riscului aferent dimensiunii sistemice a instituţiei.

Amortizorul anticiclic de capital majorează cerințele de capital în perioadele de creștere economică, astfel ca se diminuează posibilitatea de extindere a bilanțului. Pe de alta parte, se diminuează cerințele de capital în perioadele de declin economic, astfel ca scade presiunea de contractare a bilanțului.

Vezi aici comunicatul Comitetului National pentru Stabilitate Financiara

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii