BANCI | Ultima Ora

Bancile pot emite obligatiuni ipotecare pentru a acorda noi credite, conform unei legi adoptate de Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-05 01:21

Camera Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, cu cateva modificari minore fata de varianta care a trecut de Senat, astfel ca bancile vor putea incepe in curand, mai precis dupa elaborarea unor norme de catre BNR, sa emita astfel de titluri avand drept garantii creditele imobiliare.

Romania este singura tara europeana care nu a emis pana acum astfel de instrumente de finantare, care pentru bancile din alte state reprezinta o sursa ieftina de lichiditati pe termen lung necesare acordarii de noi credite.

In Romania exista o lege a obligatiunilor ipotecare, Legea nr. 32/2006, dar care nu a fost aplicata niciodata, in conditiile in care inainte de criza bancile se puteau finanta mai usor si mai ieftin, in principal de la bancile-mama din strainatate.

Dupa criza insa, finantarile s-au scumpit iar bancile-mama si-au redus drastic expunerile in Romania, astfel ca bancile locale au fost nevoite sa devina independente in privinta resurselor de creditare, atrase in special din depozitele clientilor.

Recent insa unele banci au inceput sa emita obligatiuni in vederea diversificarii resurselor de finantare, iar noile tipuri de obligatiuni ipotecare ar putea reprezenta in viitor o varianta eficienta pentru asigurarea finantarii creditelor pe termen lung, precum cele imobiliare.

Guvernul a precizat, in momentul adoptarii proiectului de lege, in luna iunie, ca noua lege reprezinta una dintre condiționalitățile asumate de autoritățile române în fața Fondului Monetar Internațional.

Modelele avute în vedere la elaborarea propunerii legislative sunt cel german și cel austriac.

De asemenea, proiectul de lege a făcut obiectul procedurii de consultare a Băncii Centrale Europene (în baza prevederilor Directivei Consiliului 98/415/CE cu privire la consultarea BCE de către autoritățile naționale), prin intermediul Băncii Naționale a României. În urma acestei consultări a fost emis avizul BCE, observațiile formulate în acest aviz fiind avute în vedere la definitivarea proiectului.

În plan intern, au avut loc consultări cu Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Română a Băncilor, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, a mai precizat guvernul, intr-un comunicat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii