BANCI | Interviu

Bancile nu vor mai acorda credite imobiliare fara avans de minim 25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-17 08:20

Creditarea imobiliară, încetinită în prezent, îşi va reveni treptat în 2009, după ce cererea va începe din nou să se manifeste, însă băncile nu vor acorda credite imobiliare clienţilor care nu dispun de cel puţin 25% din valoarea achiziţiei, potrivit bancherilor prezenţi marţi la The Money Channel.

Preşedintele Alpha Bank România, Sergiu Oprescu, a estimat că avansul minim cerut clienţilor de bănci la credite imobiliare va fi de 30-35%, însă a ţinut să precizeze că împrumutul ipotecar "funcţionează în continuare, e doar încetinit".

Bancherii au explicat că, pe piaţa românească, există în continuare o cerere mare de locuinţe, care va începe treptat să se manifeste.

"Este o cerere acută de locuinţe pe piaţă şi cred că în primăvară se vor dezgheţa un pic lucrurile", a spus preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, la emisiunea "Unde investim în 2009", la The Money Channel.

"Pe segmentul imobiliar există o cerere fundamentală care se va manifesta. Cererea nu a dispărut, ci doar s-a ascuns şi s-a amânat. Avem cumpărători care spun că acum nu este momentul potrivit", a completat Sergiu Oprescu.

El a precizat că, potrivit unor studii, doar la nivelul Bucureştiului există o cerere de cel puţin 200.000 de case.

"Vânzătorii ar fi trebuit să scadă preţurile, însă au preferat să nu scadă, astfel că piaţa este un pic decuplată şi nu se fac tranzacţii", a adăugat Oprescu.

Dan Pascariu, preşedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-Ţiriac Bank, a detectat drept cauze ale blocării pieţei, în afară de criza propriu-zisă, sentimentul de criză, "care îi face pe oameni să amâne achiziţiile importante", dar şi restricţiile la accesarea de credite.

"Toate aceste elemente o să se distileze", a estimat Pascariu.

El a arătat că nu va avea loc o înăsprire semnificativă a creditării imobiliare, atât timp cât băncile din România nu au acordat niciodată credite în condiţiile din Marea Britanie, unde, spre exemplu, au existat bănci care acordau împrumut echivalent cu 105% din valoarea locuinţei.

Totuşi, o schimbare semnificativă a avut loc în ceea ce priveşte achiziţiile de terenuri, deoarece băncile româneşti nu mai acceptă doar terenul drept garanţie, potrivit lui Pascariu. Totuşi, băncile româneşti nu dădeau credite pentru terenuri fără avans de cel puţin 50% nici înainte de începutul crizei imobiliare.

În ceea ce priveşte locuineţe noi, acestea îşi vor menţine mai bine valoarea decât casele vechi, în condiţiile în care niciun proiect nou nu a apărut în ultimele luni.

"Stocul disponibil de locuinţe noi se va menţine acelaşi în următorii doi-trei ani", a mai spus Pascariu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii